Tiraži američke štampe opali pet odsto

17. децембра 2011. • Redakcijski menadžment • by

“Privilegija je biti novinar u ovoj zemlji”

Ipak, nikada do sada nije bilo toliko pesimizma kada je reč o novinarstvu i njegovoj budućnosti kao danas, ovo su reči Čarlsa L. Overbaja (Charles L. Overby), predsedavajućeg Foruma za slobodu i Instituta za raznovrsnost (Freedom Forum and Diversity Institute), nezavisne fondacije koja teži da odbrani i sačuva Prvi amandman američkog Ustava. Overbaj je ujedno i izvršni direktor Interaktivnog muzeja istorije novinarstva u Vašingtonu (Newseum).

U stvari, tiraži američkih dnevnih listova objavljeni u Zavodu za oditovanje tiraža (Audit Bureau of Circulation) nisu baš utešni: od aprila do septembra 2010. godine, 635 dnevnih novina zabeležilo je pad tiraža za pet odsto u odnosu na  isti period prethodne godine (kada je pad tiraža bio još veći – deset odsto). Prema Overbaju, Vašington post (The Washington Post) izgubio je 13 odsto tiraža, a Njujork Tajms (The New York Times) osam odsto.  Volstrit žurnal (Wall Street Journal) I Ju-es-Ej Tudej (USA Today) izuzeci su i potvrđuju poziciju najčitanijih i najprodavanijih novina – njihovi računi nisu u minusu, štaviše, oni zarađuju. Nedeljna izdanja, sa druge strane, opala su za 4,5 odsto, uključujući i onaj sa najvećom čitalačkom publikom – Njujork tajms (NYT).

Overbaj veruje da je vreme da izdavači “deluju” i postanu vesnici promena da ne bi ispaštali zbog posledica. Prema njegovom mišljenju, jedan od najvećih izazova je oporaviti se od najveće greške – nuđenja sadržaja na vebu (web) besplatno. Obrnuti taj trend naopačke sigurno neće biti lako. Izdavači će morati da objasne čitaocima zašto proizvod koji je do sada bio besplatan, odjednom ima cenu. Izdavači, takođe, ne treba da se iznenade ako čitaoci to nerado prihvate. Veoma je važno da publika shvati da kvalitetan,  jedinstven proizvod koji donosi novu vrednost, mora da ima cenu.  Zbog toga je važno i da se uvede regulacija autorskih prava, odnosno da se sadržaj zaštiti i da se zaustavi masovno kopiranje.

Pored toga, Overbaj je optimističan po pitanju novinarstva, čak i štampanih novina. Još nismo čuli poslednju reč sve dok oglašivači preferiraju reklamiranje u štampi, a štampa nastavlja da kontroliše agendu i vrši selekciju vest.

Nataša Fioreti (Natascha Fioretti) izveštava iz Vašingtona gde pohađa Program za novinare Edvarda Muroua (Edward R. Murrow Program for Journalists)

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , , , , , , , ,

Send this to a friend