N1 – još jedna regionalna televizija

5. септембра 2013. • Redakcijski menadžment • by

Regionalna televizija Kanal N1 počinje da radi početkom 2014. i emitovaće celodnevni informativni program na području Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Kako je saopšteno, N1 će kao regionalni partner kompanije CNN emitovati program iz tri centra u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu, kao i iz lokalnih centara smeštenih po gradovima celog regiona, a program će moći da prati više od 15 miliona gledalaca u tri zemlje.

Glavni finansijski investitor kanala N1 je Junajted grupa (United Group), „pay TV“ platforma prisutna u jugoistočnoj Evropi, koja obuhvata i kablovskog operatora SBB, operatore Telemać Slovenija i Telemah BiH, kao i regionalnu satelitsku platformu Total TV. Sporazum o saradanji sa kompanijom Turner Broadcasting System Europe Limited, koja je vlasnik kanala CNN International, omogućio je kanalu N1 da postane eksluzivni partner CNN-a u regionu.

Direktor Kanala N1 i direktor programa za sve tri zemlje biće bivši novinar CNN Brent Sadler, dugogodišnji međunarodni dopisnik CNN i bivši dopisnik sa Bliskog istoka za ITN.

„N1 će razvijati svoj specifičan sadržaj, baziran na vestima iz regiona, o kojima ćemo izveštavati iz sva tri glavna grada istovremeno. To će biti veoma inspirativan zadatak. Saradnja sa CNN-om donosi nam dragoceno iskustvo u oblastima novinarstva, uredništva i pravljenja programa“, rekao je Sadler. 

Kanal N1 će emitovati i odabrane programe CNN-a, prevedene na lokalne jezike.

Viši savetnik Junajted grupe i bivši ambasador SAD u Srbiji i Kameron Manter rekao je da je početak rada te regionalne televizije „važan korak u integraciji regiona u EU“ i u prihvatanju njenih visokih standarda za kanale sa celodnevnim informativnim programom.

„Veoma smo uzbudeni što učestvujemo u kreiranju kanala N1,“ rekao je Manter.

Kanal N1 tvrdi da će gledaocima pružati „najnovije, tačne i nezavisne vesti“.

„N1 će postati simbol za pouzdane vesti 24 časa dnevno. Naša najsavremnija tehnologija i tim posvećenih profesionalaca odrediće buduću reputaciju N1 kanala, odnosno poverenje gledalaca,“ rekao je Sadler.

CNN će kanalu N1 pružati konsultantske usluge, vrsiće obuku kadrova i operativnu podršku za period do početka emitovanja programa i posle toga, što podrazumeva uredničku i tehnološku obuku za kadrove N1 kanala u centrali CNN-a u Atlanti.

„Profesionalizam, urednicka nezavisnost i kreativno, odgovorno i osvešćeno izveštavanje su veoma visoki kriterijumi rada koje će postaviti kanal N1“, rekao je Sadler.

Sadler je istakao da će u okviru cele mreže biti primenjene „striktne uredničke smernice za tačno i nepristrasno izveštavanje“.

Tekst je objavila novinska agencija BETA.

Foto: mashable.com

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , ,

Send this to a friend