Za oglašavanje 465 milijardi dolara u 2012.

15. марта 2012. • Ekonomija medija, Oglašavanje i marketing • by

Vrednost globalnog oglašavanja iz godine u godinu raste, najbrže na internetu, najsporije u štampi. Zarada i dalje najveća na televiziji, budućnost sasvim izvesno na vebu.

Vrednost oglašavanja na globalnom nivou u 2012. godini će uprkos krizi dostići cifru od 465,5 milijardi dolara i na taj način porasti u odnosu na prethodnu godinu za 4,9 odsto. Internet će ostvariti rast od 12,8 odsto, televizija za pet, a štampa za svega 0,5 odsto, pokazuje prognoza globalnog oglašavanja istraživačke kompanije Stratedži analitiks (Strategy Analitics).

Na taj način će se nastaviti trend sve većeg ulaganja u reklamno-propagandne svrhe, jer je i u 2011. godini uloženo 3,8 odsto više sredstava u odnosu na prethodnu godinu. Ed Barton (Ed Barton), direktor sektora za digitalne medijske strategije Stratedži analitiksa, predviđa da će prihodi od oglašavanja nastaviti da rastu i tokom narednih godina, i da će 2014. godine dostići vrednost od 500 milijardi dolara.

„Prihod od oglasa i reklama na elektronskim medijima i dalje će rasti pre svega zahvaljujući visokom privrednom rastu zemalja u usponu i sve većoj popularnosti društvenih mreža i video materijala“, kaže Ed Barton. Najveći porast se očekivano beleži na internetu, koji je u razvijenim zemljama već postao primarno sredstvo informisanja.

Televizija će, međutim, na globalnom nivou i u narednoj godini ostati najpopularniji medij za oglašivače i procenjuje se da će od reklama zaraditi 188,5 milijardi dolara, odnosno 40,5 odsto ukupnog prihoda od oglašavanja. Televizije i u našoj zemlji uzimaju najveći deo kolača, ali je za razliku od razvijenih zemalja u Srbiji u prošloj godini zabeležen pad ukupnog oglašavanja u odnosu na 2010.

Tako su prema poslednjim podacima agencije AGB Nilsen (AGB Nielsen) domaći mediji od oglašavanja u 2011. godini zaradili ukupno 172 miliona evra, što je za 1,7 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu (175 miliona evra). Iako su najveći udeo u novcu ostvarile televizije (55 odsto) , njihova zarada je za tri miliona manja u odnosu na prethodnu godinu. Oko 23 odsto novca otišlo je na oglašavanje u štampi, dok je na reklamiranje na bilbordima i drugim javnim mestima utrošeno 11,3 odsto ukupnog novca.

Iako smo po pitanju oglašavanja na vebu daleko iza razvijenog sveta, internet oglašavanje je u blagom porastu i u protekloj godini je dostiglo nivo od 4,7 odsto ukupnih prihoda, a povećao se i udeo radijske zarade, koja sada iznosi 5,2 odsto. Radiju se i na globalnom nivou predviđa uspešna godina, uprkos sve većoj popularnosti Ajpoda (iPod), koji je donedavno smatran najvećim izazovom za radio.

Dominacija tradicionalnih medija će sasvim izvesno potrajati još neko vreme, ali svi pokazatelji upućuju na zaključak da je budućnost oglašavanja na vebu. Uostalom, Velika Britanija je još 2009. godine postala prva država na svetu u kojoj je ukupna vrednost internet oglašavanja pretekla televizijsko, najavljujući tako trend koji ipak znatno sporije stiže u manje razvijene zemlje.

U svakom slučaju, tri velika događaja koja nas očekuju u tekućoj godini biće najbolji pokazatelj kojom se brzinom širi britansko iskustvo. Oči marketinških, ali i medijskih stručnjaka biće uprte ka Olimpijskim igrama u Londonu, predsedničkim izborima u SAD i Evropskom prvenstvu u fudbalu – događajima od planetarnog značaja koji će verovatno pokazati koliko nam je zaista blizu budućnost koja se predviđa.

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , , , ,

Send this to a friend