Poraslo tržište oglasa na internetu

11. септембра 2013. • Oglašavanje i marketing • by

Svetska mreža je prvi put postala drugi najvažniji medij za oglašivače, pa na digitalno reklamiranje danas otpada 25,6 odsto marketinškog tržišta u Evropi.  Oglašavanje na internetu poraslo je prošle godine za 11,5 odsto u Evropi i za 17,29 odsto u Srbiji, rezultati su nedavno objavljenog istraživanja Biroa za interaktivno oglašavanje (IAB).

Studija (AdEx Benchmark 2012.) udruženja digitalnih oglašivača pokazala je da je uprkos najvećoj ekonomskoj krizi na polju oglašavanja od 2009 prošla godina bila uspešna za agencije i kompanije koje se reklamiraju na internetu.

Na televiziji se i dalje troši najviše reklamnog novca, ali je prvi put prošle godine drugo mesto zauzeo internet. Dnevne novine i magazini ga slede kao treći i četvrti najvažniji mediji za oglašivače.

Na digitalne reklame danasodlazi 25,6 odsto ukupne potrošnje na oglašavanje u Evropi (24,3 milijarde evra), dok je u 2006. na njih otpadalo 10,3 odsto tržišta.

„Još je značajniji rast zabeležen na tržištima centralnoistočne Evrope, što ukazuje na veliki razvojni potencijal ove regije”, rekao je Kimon Zorbas, direktor u evropskom ogranku IAB-a, komentarišući rast tržišta u centralnoj i istočnoj Evropi od 26,6 odsto.

Istraživači su rast pripisali sve većem broju korisnika interneta koji na svetskoj mreži naručuju proizvode i pronalaze informacije o različitim markama. Rezultati se, između ostalog, odnose na oglašavanje na sajtovima, društvenim mrežama („Fejsbuk”) i pretraživačima („Gugl”) i uključuju reklame na računarima i mobilnim telefonima. Najuočljiviji je upravo rast tržišta reklama na ekranima prenosnih računara i mobilnih i pametnih telefona (78,3 odsto).

Srpski rast od 17,29 odsto znatno je veći od evropskog proseka (11,5 odsto), ali i manji od rezultata u zemljama, kao što su Rusija, Slovačka i Češka. Izvršna direktorka srpskog ogranka IAB Gabrijela Stjepanović kaže da to što je tržište digitalnog oglašavanja u Srbiji ostvarilo rast veći od evropskog proseka znači da domaći oglašivači i dalje otkrivaju i koriste digitalne kanale komunikacije.

– Tržišta zapadne Evrope su, takođe, u značajnom porastu, uprkos posledicama velike ekonomske krize, ali u odnosu na ostatak Evrope, ipak, pokazuju određeni nivo zasićenosti. Srbija u svom okruženju drži veomadobar trend, tim pre što su Hrvatska, Slovenija i Grčka zabeležile negativan rast – ocenjuje Gabrijela Stjepanović.

Francusko ili englesko tržište prilično je razvijeno, pa se tamo više ne očekuje vrtoglavi rast. Sada su u ekspanziji mesta koja su kasnije otkrila mogućnosti internetskog oglašavanja. Kako objašnjava Stjepanovićeva, procvat digitalnog oglašavanja vidljiv je u zemljama kao što su Rusija ili Slovačka. Skok ulaganja u reklame na svetskoj mreži u Slovačkoj je 36,3 odsto. U ovoj grupi je i Rusija (rast 34 odsto), Bugarska (23,2) i Češka (22,8).

Vrednost tržišta digitalnog oglašavanja u Srbiji prošle godine je bila 14,32 miliona evra. Najviše reklama odnosilo se na robu široke potrošnje (18 odsto), mobilnu telefoniju (16 odsto) i IT industriju (11 odsto).

Tekst je objavljen u dnevnom listu Politika. 

Foto: Politika

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , ,

Send this to a friend