Baneri najneefikasniji u Srbiji, nedostaje kreativnost

11. марта 2013. • Oglašavanje i marketing • by

Iako oglašavanje na internetu u našoj zemlji postaje sve popularnije, a budžeti namenjeni ovom vidu advertajzinga iz godine u godinu rastu, istraživanja pokazuju da forme poput “klasičnog” banera daju sve lošije rezultate. Istraživanje koje je sprovela međunarodna istraživačka kompanija Gemius u ukupno deset zemalja centralne i istične Evrope pokazuje da je efikasnost ovog vida oglašavanja najmanja u Srbiji, u kojoj je zabeležen CTR (Click-through rate) od svega 0,15 odsto.

To znači da prosečno svega 0,15 odsto posetilaca veb sajtova u našoj zemlji klikne na neki od banera koji se nalaze na sajtu, što je ubedljivo najniži rejting od svih zemalja obuhvaćenim istraživanjem. Najniži CTR rejting posle Srbije ima Litvanija sa 0,26%, slede Mađarska sa 0,27%, Hrvatska sa 0,29%, Rumunija i Letonija sa 0,30%, dok se u vrhu nalaze Slovačka sa 0,56% i Poljska sa čak 0,62%, navodi se u izveštaju GemiusAdMonitoring.

Ako se uz sve ove podatke u obzir uzme i već dobro poznati fenomen tzv. “baner slepila”, odnosno činjenice da ogroman udeo korisnika svesno ili nesvesno u potpunosti ignoriše ovakve sadržaje, jasno je da je oglašavanje putem klasičnih banera već zapalo u ozbiljnu krizu.  U prilog tome govori i istraživanje AdSafe Media, koje pokazuje da čak polovinu ovakvih prikaza praktično niko ne vidi, jer su korisnici već naučili da ignorišu sadržaje koji prekidaju njihove primarne aktivnosti na sajtu. Sa stanovišta oglašivača, to praktično znači da je polovina investicije u klasične banere već u startu bačena u vodu.

Stoga se u poslednjih nekoliko meseci sve češće spominje tzv. “Nativ Advertising”, koji bi trebalo da obezbedi veću efikasnost oglašavanja na mreži, bez obzira na vrstu i format. Ovaj vid oglašavanja u osnovu podrazumeva tematsko usklađivanje reklame sa sadržajem koji korisnik konzumira, odnosno još preciznije targetiranje ciljne grupe i još efikasnije plasiranje oglasa. Sve popularnije je i oglašavanje na Fejsbuku, koje je neuporedivo jeftinije od banera na najposećenijim domaćim sajtovima, a istovremeno omogućava različite modele plaćanja i znatno precizniji odabir ciljane publike.

Sve intenzivnija selidba oglašivača na veb svakako će ubrzati promene u sferi onlajn oglašavanja, jer će se tražiti sve efikasnija rešenja, a to pre svega znači i više kreativnosti. Onoga što, uostalom, u ovom trenutku najviše i nedostaje.

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , , ,

Send this to a friend