Vesti najtraženije na vebu, RTS najgledaniji

5. марта 2012. • Novi mediji i Web 2.0, Novinarstvo • by

Građane Srbije na vebu najviše zanimaju informativni sadržaji, sve popularniji su portali koji nude humoristički sadržaj, RTS 1 i dalje najgledaniji.

Čak šest od deset najposećenijih domaćih sajtova su informativni portali, pokazuje istraživanje Gemius Audience, koje je tokom januara ove godine sprovela istoimena kompanija.  Rezultati su prikupljeni anketnim ispitivanjem na više od 100 najvećih domaćih sajtova na reprezentativnom uzorku od 22.500 ispitanika starijih od 15 godina. Najposećeniji portal u Srbiji sa više od 1,2 miliona posetilaca (real users) je blic.rs, b92.net je na trećem mestu sa više od 950.000 posetilaca, dok su u prvih deset još rts.rs (556.815), agregator naslovi.net (548.485), novosti.rs (546.903) i pressonline.rs (523.463). U „top 10“ našli su se i dva sajta koja nude humorističke sadržaje (vukajlija.com i ilol.rs), jedan namenjen oglasima za polovne automobile (polovniautomobili.com) i jedan forum (burek.com).

Najveći napredak u poslednjih godinu dana zabeležio je sajt Večernjih novosti, a osim informativnih portala sve su posećeniji sajtovi koji nude humorističke sadržaje. Tako je na drugom mestu po posećenosti sajt vukajlija.com, poznat po šaljivim definicijama slenga i demotivacionim posterima na srpskom jeziku, ujedno i jedini portal koji je uz vodeći blic.rs zabeležio više od milion posetilaca u januaru (1.158.234).

Rezultati januarske ankete koju je spovela kompanija Gemius, lider za internet istraživanja u EMEA regionu (Evropa, Bliski istok i Afrika), pokazuju i da oko 60 odsto korisnika interneta u Srbiji najmanje jednom nedeljno traži novosti na vebu, a isto toliko sluša online radio ili muziku. Gledanje videa je uobičajena aktivnost za 54 odsto korisnika, trećina internet koristi za obrazovanje, a isto toliko za online igrice.

U istom periodu najgledanija televizija sa 26,6 odsto udela u ukupnom auditorijumu je RTS 1, na drugom mestu je televizija Pink (19,5 %), Prva je na trećem mestu (15,4 %), dok je na četvrtom televizija B92 (6,9 %), pokazuje istraživanje AGB Nielsen Media Research, sprovedeno tokom januara na prosečnom dnevnom uzorku od 2.464 građana starosti od četiri i više godina.

Tako rezultati prvih medijskih istraživanja u 2012. godini pokazuju da internet korisnici u našoj zemlji idu u korak sa svetskim trendovima jer su im na vebu najbitniji informativni sadržaji, dok su gledaoci i dalje najčešće uz prvi kanal RTS-a. Uočava se i rast popularnosti portala koji nude oglase za polovne automobile, pa ne čudi što je nedavno medijska kompanija Ringier Axel Springer Srbija akvizirala portal mojauto.rs, drugi najposećeniji auto-oglasnik u Srbiji. Sudeći po sadašnjim trendovima, i humorističkim sadržajima se konačno smeši bolja budućnost i u našoj zemlji.

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , , ,

Send this to a friend