Stari Link u novom ruhu

12. јула 2012. • Novinarstvo • by

Redizajniran, inovativan i modernizovan časopis za profesionalce u medijima posle dvogodišnje pauze ponovo izlazi

Izdavačko preduzeće Media art iz Novog Sada i Udruženje novinara Srbije ponovo su početkom ovog meseca pokrenuli časopis Link, koji je zbog finansijskih problema prestao da izlazi 2010. godine. Tako su nakon tačno deset godina od pokretanja ovog časopisa jubilarnim 100. brojem najavili novu koncepciju časopisa koji će medijske profesionalce izveštavati o najnovijim vestima, istraživanjima, ali i najnovijim trendovima iz zemlje i sveta.

“Pređašnji Link je više bio naučno-stručni časopis, a mi smo ga sada „modernizovali“. Prvi broj posle dvogodišnje pauze zapravo je dvomesečnik za maj i jun, koji je iz štamparije izašao početkom jula i čini mi se da smo napravili pozitivan zaokret i da je novi dizajn časopisa uneo dinamiku i svojevrsni entuzijazam. Nastavićemo da izlazimo kao dvomesečnik, s tim što nam je ambicija da obnovimo pretplatu, vratimo se na mesečno izdanje i Link učinimo samoodrživim”, kaže Dragana Bjelica, glavna i odgovorna urednica ovog časopisa. Ona navodi i da je kao model za novu koncepciju poslužio prestižni časopis Vajerd (Wired).

“Uveli smo dosta kraćih rubrika poput Transfera u kojima govorimo o novinarima i medijskim radnicima koji su prešli i počeli da rade za nove medijske kuće, potom Info traku u kojoj donosimo podatke iz istraživanja, na primer broj studenata koji je upisao novinarstvo u 2011. godini i broj onih koji su diplomirali. U ovom broju istraživali smo i pitanje aktivnih novinara koji se bave politikom, pa su u tekstu Vojnici svojih partija, koji je napisala koleginica Jelena Spasić, objavljena imena novinara-kandidata na listama za izbore održane u maju ove godine, ali smo predstavili i one koji su bili poslanici od uvodjenja višestranačja do danas”, navodi Bjelica.

U časopisu se nalazi i retrospektiva najznačajnijih vesti i medijskih događaja u poslednja dva meseca, definisanje novih termina, predstavljanje informativnog sajta Medijapart koji su u Francuskoj pokrenuli ugledni novinari u nameri da budu nezavisni, istrazuju i pisu slobodno, a koji je prerastao u jedan od najuticajnijih medija u toj zemlji, potom tekstovi o tajnama srpske korupcije, sve popularnijem Njuz.netu, ali i istraživanja o medijskim slobodama u našoj zemlji.

Poseban segment časopisa posvećen je navođenju odluka sudova časti novinarskih udruženja i Komisije za žalbe Saveta za štampu, koji je posebno značajan u opštoj tabloidizaciji medija na domaćem tržištu jer javnost izveštava o (ne)profesionalnom postupanju novinara. Osim toga, uredništvo Linka će i u narednim brojevima nastaviti da insistira na temama koje muče profesionalnu zajednicu, s namerom da doprinese razvoju i kvalitetu domaćih medija.

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , ,

Send this to a friend