Širenje EJO mreže u anglo-saksonskom svetu

16. априла 2013. • Novinarstvo • by

Mreža Evropske opservatorije za novinarstvo (EJO) raste: od aprila, odgovornost za englesku platformu deliće naši novi partneri, Rojters institut za studije novinarstva Univerziteta u Oksfordu i Univerzitet u Luganu , gde je EJO osnovan 2004. godine.

Ovo novo partnerstvo pomoći će da EJO proširi svoje prisustvo u anglo-saksonskom svetu i ubrza razvoj medija i novinarske kulture u istočnoj i jugoistočnoj Evropi. Novu inicijativu finansirali su Robert Boš Fondacija (Robert Bosch Foundation) iz Štutgarta i Fondacija Presehaus NRZ (Stiftung Pressehaus NRZ), iz Esena.

„Radujem se saradnji sa EJO, razvijanju novih zajedničkih projekata i širenju njegovog internacionalnog dometa i značaja za istraživače, kreatore politika i praktičare“, kaže direktor Rojters Instituta dr David Levi.

EJO gradi još jedan most ka Zapadu. Škola novinarstva na Univerzitetu u Oregonu u SAD proširiće EJO mrežu na Novi svet. Profesori Piter Laufer (Peter Laufer) i Skot Majer (Scott Maier) koji sarađuju sa EJO, nameravaju da evropske tokove i razvoj novinarstva i medija učine vidljivijim u SAD. Oni će takođe analizirati novinarska istraživanja rađena u Americi za EJO čitaoce u Evropi. I Laufer i Majer proveli su dosta vremena u Evropi i osećaju se „kao kod kuće“ na obe strane Atlantika.

Pored toga, EJO jača i u Švajcarskoj. Zahvaljujući sredstvima Švajcarske nacionalne fondacije za nauku (Swiss National Science Foundation – SNSF), Zürcher Hochschule Winterthur će postati drugi švajcarski partner u EJO mreži, sa primarnim ciljem da švajcarsko istraživanje medija učini vidljivijim u zemljama nemačkog govornog područja i obuči mlade istraživače da poboljšaju širenje rezultata istraživanja. Profesor Vinzenz Vis (Vinzenz Wyss), stručnjak za upravljanje kvalitetom u novinarstvu, zaslužan je za ovu saradnju.  Univerzitet u Luganu takođe dobija dodatna sredstva od SNSF da se poboljša vidljivost na društvenim mrežama kao što su Fejsbuk i Tviter i intenzivira razmena među postojećim EJO partnerima.

EJO trenutno objavljuje tekstove, analize i istraživanja na deset evropskih jezika: engleskom, albanskom, češkom, nemačkom, italijanskom, letonskom, poljskom, rumunskom, srpskom i ukrajinskom. Za cilj ima razvitak novinarstva, bori se za slobodu štampe i unapređivanje novinarske odgovornosti širom Evrope. Takođe nastoji da akademsko istraživanje medija i budućnosti novinarstva učini dostupnijim, a time i korisnijim za novinare, medijske menadžere i studente novinarstva, medija i komunikologije.

Sa novim partnerima, EJO pojačava svoje međunarodno prisustvo, proširujući domet dalje na zapadnu Evropu i Severnu Ameriku.

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , , , , ,

Send this to a friend