Dnevne novine u Republici Srpskoj

8. јануара 2015. • Novinarstvo • by

Od ukupno devet dnevnih listova u Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj pripadaju četiri: Glas Srpske, Nezavisne novine, Euro Blic i Press RS. Večernje novosti iz Srbije imaju posebno izdanje za Republiku Srpsku, pa se može smatrati da u ovom entitetu tržište deli pet listova, jer novine iz Federacije BiH nemaju veliku čitanost. Takođe, potrebno je znati da Glas Srpske i Nezavisne novine imaju istog vlasnika, tako da se njihove uređivačke politike mnogo ne razlikuju.

U Republici Srpskoj ne postoji jedinstveni registar štampanih medija u kojem bi bilo moguće proveriti tiraže i remitende navedenih listova. Zbog toga ćemo se poslužiti  podacima iz  istraživanja koja je sproveo Institut za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka u Banja Luci (u daljem tekstu: Institut), u okviru projekta „Medijska slika Republike Srpske“.

Značajan polazni podatak za kulturu čitanja dnevnih novina u Republici Srpskoj je procenat onih koji kupuju i procenat onih koji čitaju štampu. Prema podacima Instituta, nešto više od 14% ispitanika redovno čita dnevnu štampu, dok nešto više od 10% redovno kupuje štampu; više od 42% ispitanika povremeno čita štampu, dok 30% povremeno kupuje dnevne listove; procenat onih koji retko i kupuju i čitaju je oko 20%; dnevne listove nikada ne čita više od 22%, dok novine nikada ne kupuje gotovo 40% ispitanika. Ovi podaci govore u prilog tezi koja kaže da dnevna štampa postaje medij koji gubi čitalačku publiku zbog pojave novih medija. Novine se najčešće prelistavaju i selektivno čitaju na poslu ili kafićima, bez prave posvećenosti.

Prema prvom istraživanju Instituta, na osnovu pitanja koje je nudilo mogućnost višestrukog biranja, najčitaniji dnevni list u Republici Srpskoj je Press RS sa 35,21%, na drugom mjestu je Euro Blic sa 32,10%, a na trećem Glas Srpske sa 31,26%. Uzimajući u obzir da je ovom metodom nemoguće doći do podatka o najčitanijem listu, u drugom istraživanju ispitanici iz Republike Srpske birali su samo jedan list.

Prema podacima, najčitaniji list je Euro Blic (22,52%), a zatim slijede:

  • Glas Srpske (22,17%)
  • Press RS (16,63%)
  • Večernje novosti (9,93%)
  • Nezavisne novine (9,82%)
  • Neke druge (9,47%).

Na prvi pogled, iznenađujuće izgleda podatak da su Večernje novosti čitanije od Nezavisnih novina. Međutim, Glas Srpske je ubedljivo na drugom mestu, pa je moguće da su ispitanici pravili malu razliku između listova sa istim vlasnikom i sličnim uređivačkim politikama.

Dakle, jasno je da postoji medijska publika koja retko kada svoju pažnju posvećuje samo jednoj dnevnoj novini. U tom slučaju, Press RS možda nije najčitanija dnevna novina, ali je najčešće deo lepeze novina koje publika čita svaki dan. S druge strane, kada publika odlučuje o samo jednom listu kojeg najčešće čita, onda je to Euro Blic, ali Glas Srpske ne zaostaje mnogo.

Prvo istraživanje je sprovedeno u periodu od 15. do 19. avgusta 2014. godine na uzorku od 1.114 slučajno odabranih punoletnih građana i građanki Republike Srpske, a drugo od 26. do 28. septembra, na uzorku od 1.136 ispitanika. U prvom istraživanju je učestvovalo 9 istraživača – anketara, a u drugom 15. U istraživanju je korišten višefazni skupni slučajni uzorak (multi-stage cluster random sample) u koji je bilo uključeno šezdeset naseljenih mesta i mesnih zajednica širom Republike Srpske. Granica greške na ovom uzorku iznosi +/- 3%.

Foto: pixabay.com

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , , , , , , ,

Send this to a friend