Veliki televizijski ekran sve više gubi značaj

24. августа 2014. • Novi mediji i Web 2.0 • by

Najnovije istraživanje koje je sprovela agencija “Diloit” (Deloitte) pokazuje da tinejdžeri i mladi u svojim dvadesetim provode više vremena gledajući filmove i televizijske programe na kompjuterima, pametnim telefonima i tabletima nego na televizijskim ekranima.

Istraživanje je obuhvatilo više od 2.000 Amerikanca i odnosilo se na ispitivanje njihovih navika u korišćenju novih tehnologija u medijskoj potrošnji, a jedan od osnovnih zaključaka je da veliki televizijski ekran sve više gubi značaj.

“Ideja da se televizija gleda samo na televizoru više ne važi. Jedan veliki deo populacije već sada bez teškoća koristi niz uređaja kako bi pogledao određeni sadržaj, a brzina kojom se ta promena dešava mnoge je potpuno zatekla”, kaže Džerald Belson iz kompanije “Diloit”.

Međutim, televizor još uvek caruje u većini američkih domova, jer “generacija X”, “bejbi-bumeri” i stariji gledaoci kažu da provode većinu vremena gledajući filmove i TV programe na porodičnom televizoru u dnevnoj sobi. Čak i “generacija Y”, koja obuhvata populaciju između 25 i 30 godina, tvrdi da im je televizor uključen više od polovine vremena koje provode u svom domu.

Ipak, Belson ističe da konstantno raste deo populacije koja televiziju gleda prvenstveno na drugim uređajima, kao što su laptopovi, tableti i smart telefoni. Tako američka populacija starosti od 14 do 24 godine televizijske programe više gleda na mobilnim uređajima (na laptopu, smart telefonu ili tabletu: 48 odsto) nego na televizoru (44 odsto), što jasno nagoveštava kakvi nas trendovi tek očekuju.

Televizija se sve više gleda onlajn

Imajući u vidu navedene rezultate,  ne čudi ni najava istraživačke kompanije “Nilsen“ (Nielsen) da od sezone 2014-2015 planira da uključi  mobilne telefone u svoje tradicionalne rang liste TV gledanosti kako bi dobila što relevantnije podatke.

Ovo istraživanje je potvrdilo i da većina gledalaca dele pažnju između gledanja TV-a i praćenja drugih ekrana na kojima surfuju internetom, čitaju elektronsku poštu, šalju sms poruke ili koriste neku društvenu mrežu. Tako 86 odsto ispitanika tokom gledanja televizije koriste i druge medije, ali je manje od 25 odsto tih aktivnosti u vezi sa TV programom koji prate.

Istraživanja pokazuju da je evolucija medijskog multitaskinga sve izraženija i u našoj zemlji, pa tradicionalne medije sve češće pratimo onlajn, a neretko i više različitih medija istovremeno.

Tako je istraživanje evropskog Biroa za interaktivno oglašavanje(Interactive Advertising Bureau) još 2012. godine pokazalo da  da 3,2 miliona građana naše zemlje starijih od 16 godina aktivno koristi internet, čak 95 odsto njih čita vesti na vebu, 80 odsto sluša radio, a 77 odsto prati tv program. Istovremeno 36 odsto korisnika u večernjim satima u isto vreme gleda televiziju i pretražuje sadržaje na vebu, a 26 odsto pretražuje upravo podatke o onome što vidi na malom ekranu.

Kompletne rezultate istraživanja koje je sproveo „Diloit“ možete pogledati preuzimanjem kompletnog Istraživanja o digitalnoj demokratiji.

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , , , , ,

Send this to a friend