„Tviplomatija“ svetskih lidera

6. августа 2012. • Novi mediji i Web 2.0 • by

Twiplomacy

Iako je dve trećine vlada na svetu već prisutno na Tviteru, a među dvadeset pet najpovezanijih spadaju i vlade Hrvatske i Crne Gore, izvršna vlast u našoj zemlji još nema stranicu ni na jednoj društvenoj mreži.

Prva globalna studija o svetskim liderima na Tviteru pod nazivom „Tviplomatija“ (Twiplomacy) pokazuje da je skoro dve trećine vlada od ukupno 193 zemlje članice Ujedinjenih nacija prisutno na Tviteru, da 45 odsto od ukupno 264 analiziranih naloga pripada šefovima država i vlada, ali i da svega 30 svetskih lidera tvituje samostalno. Prvo istraživanje ove vrste, koje je sprovela jedna od vodećih PR kompanija u svetu Burson-Marsteler (Burson-Marsteller), pokazuje i da je Barak Obama lider sa ubedljivo najviše pratilaca (17.115.077), na drugom mestu je Ugo Čavez (3.152.608), slede Bela kuća, kraljica Ranija od Jordana i Dauning strit 10 sa više od dva miliona pratilaca.

“Ova studija pokazuje kako je Tviter premostio komunikacijski jaz između nas i naših lidera. S jedne strane on omogućava šefovima država i vlada da izveštavaju o svojim dnevnim aktivnostima sve brojniju publiku i emituju vesti iz vlade, ali s druge strane omogućuje građanima direktan pristup ka svojim liderima. Zbog toga je sada, više nego ikada, od ključne važnosti da lideri na pravi način koriste društvene mreže”, kaže Džeremi Galbrajt, direktor kompanije Burson-Marsteler za Evropu, Bliski istok i Afriku.

Iako društvene mreže omogućuju i uzajamno povezivanje državnika, studija pokazuje da je svega nekoliko lidera na planeti iskoristilo ovu mogućnost na pravi način. Čak polovina analiziranih naloga nema uzajamnu vezu sa svojim kolegama u svetu, četvrtina svetskih lidera i vlada prati Baraka Obamu i Belu kuću, ali @BarackObama i @WhiteHouse imaju “tviter vezu” sa svega trojicom kolega – sa norveškim premijerom Jensom Stoltenbergom, premijerom Ujedinjenog Kraljevstva i ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim. Ruski predsednik Vladimir Putin, predsednik Ruande Paul Kagame, premijer Singapura Li Kuan Jev, holandski premijer Mark Rute i još 35 lidera ne prati nijednog drugog korisnika Tvitera, a mogućnost onlajn povezivanja najbolje je iskoristio predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej (@euHvR) koji uzajamno prati profile 11 kolega i najbolje je povezan lider na svetu.

Tviter je inače najpopularniji u Severnoj i Južnoj Americi u kojima je oko 80 odsto vlada aktivno na ovoj društvenoj mreži, a čak devet od 25 najumreženijih naloga dolazi upravo iz ovog regiona. Zanimljivo je da se među 25 najumreženijih nalaze i vlade Hrvatske i Crne Gore, dok je, primera radi, vlada naše zemlje na Tviteru bila aktivna svega dve nedelje tokom marta ove godine, da bi krajem tog meseca ugasila nalog.

U ovom trenutku vlada Srbije nije prisutna ni na jednoj društvenoj mreži, što je još jedan dokaz da savremena sredstva komunikacije još uvek nisu zaživela na domaćoj političkoj sceni. Evropska opservatorija za novinarstvo je i tokom predizborne kampanje u tekstu “Zalutali u virtuelni prostor” ukazivala na činjenicu da u pogledu onlajn komuniciranja još uvek kaskamo za svetom, a najnovije istraživanje pokazuje da smo u velikom zaostatku čak i u odnosu na region.

Detaljniji rezultati istraživanja, kao i podaci za svaku pojedinačnu zemlju dostupni su na sajtu twiplomacy.com.

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , ,

Send this to a friend