Put oko sveta za budućnost medija

2. фебруара 2013. • Novi mediji i Web 2.0 • by

Dve mlade novinarke, sedam  gradova i blog o tome kako se štampa i mediji u celini menjaju. Caterina Lobenstein (29), jedna od top trideset mladih nemačkih novinara po izboru  Medium Magazine i  Amrai Coen (26), ranije članica uredništva u Špiglu na odeljenju za multimedije, a trenutno novinarka u nedeljniku Di Cajt (Die Zeit), otpočele su projekat pod nazivom Next Media Report kako bi odgovorile na goruća pitanja o evoluciji tradicionalnog novinarstva u digitalnoj eri i istražile šta donosi budućnost digitalnog novinarstva. Kako će vesti biti dostavljane u budućnosti? Kako će se pronalaziti vesti? I koliki profit može da se ostvari? Okupile su hrabre i radoznale novinare, blogere, pionire Tvitera i društvenih mreža u potrazi za odgovorima na ova pitanja, i tako su iz Hamburga krenuli za Sao Paolo, Njujork, Tokio, Mumbaj, Kairo i London.

Projekat je finansirala kompanija Next Media sa sedištem u Hamburgu, koja je deo Hamburg@work asocijacije, a promovisalo gradsko veće u saradnji sa preko 650 lokalnih preduzeća. Osmišljen je tako da promoviše diskusiju i debatu o tri najznačajnije teme: društveni mediji, storiteling i crossmedia, a cilj projekta je da sagradi mostove između takozvanih “starih” i “novih” medija. Istraživanje promena koje su rezultat digitalizacije potiče od Hamburg@work javno-privatnog partnerstva osnovanog 1997. godine, čiji je cilj da podstakne korišćenje nove tehnologije u informativnoj i komunikacionoj industriji kao i da podrži razvoj medijskog metropolisa u Hamburgu.

Blog Next Media bavi se istraživanjem novinarstva u svim njegovim pojavnim oblicima, u sedam zemalja i sedam jedinstvenih novinarskih kultura. Blog predstavlja multimedijalni dnevnik sa detaljima o inovativnim projektima koji se odvijaju u svetu informacija. Jedan od tih projekata je Mural blog, koji je u Brazilu  pokrenuo Bruno Garcez 2010. godine. Prvobitno dopisnik BBC-a, Garcez je nakon dobijanja Knight Fellowship stipendije žrtvovao svoju novinarsku karijeru kako bi radio na ovom projektu. Ovaj blog je dao glas milionima Brazilaca pogođenih siromaštvom koji žive po obodima Sao Paola, čije priče često zanemaruju mejnstrim mediji. Preko petnaest ubistava svaki dan, deca se igraju u parkovima punim pacova, prepuni autobusi, nasilje na svakom uglu, a o svemu tome niko ne govori. Mural blog piše upravo o društvenim i građanskim problemima za koje se mora saznati.

Projekat je započet dogovorom sa Folha de Sao Paulo, najvećim listom na portugalskom jeziku u Južnoj Americi sa tiražom od preko 1,5 milion prmeraka. Oni su ponudili Garcezu kancelariju u kojoj će obučavati buduće blogere i novinare amatere da snimaju video, pišu članke i ispirčaju priče koje je neophodno objaviti. U početku samo 25, a sada blizu 100 blogera i slobodnih novinara (frilensera) piše za Mural, i blog je doživeo toliki uspeh da je sada redovna rubrika u novinama. La Folha je priznala potencijal Murala i mogućnost da dopre do ogromnog broja novih čitalaca i od ove godine ponudila blogerima istu zaradu po članku kao i redovnim novinarima ovog lista. Štaviše, jedan od najtalentovanijih blogera, Leandro Machado, nedavno je dobio stipendiju Transparency International –a da bi podneo izveštaj o favelama.

Dok Mural nastavlja da postiže uspeh i konstantno povećava broj čitalaca, njegov osnivač Garcez se vratio u BBC u London. Kada bi samo svi projekti novih medija i onlajn novinarstva imali isti uspeh. To je za sada sve iz Sao Paola, a za više informacija o Next Media projektu, posetite njihov blog. U svakom slučaju, o njihovom napretku ćemo uskoro ponovo izveštavati, a isticaćemo i druge interesantne novinarske projekte otkrivene na njihovom putu.

Tekst je prvobitno objavljen na italijanskom jeziku pod nazivom “Giro del mondo nel futuro dei media” , autorke Anne Jamieson.

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , , , , , , , , ,

Send this to a friend