Lansirane mobilne aplikacije Njujork tajmsa

20. децембра 2012. • Novi mediji i Web 2.0 • by

Urednici i veb “developer” Njujork tajmsa zajedno rade na stvaranju novih interaktivnih sadržaja i paketa za korisnike mobilnih aplikacija.

Dok se izborna noć u SAD zahuktavala ka reizboru predsednika Baraka Obame, korisnici mobilnih aplikacija Njujork tajmsa imali su pristup nečemu što može da postane novi standard za informativne mobilne aplikacije. Najnovija aplikacija Njujork tajmsa vezana za izbore u SAD, koja je dostupna za Ajfon i Android uređaje, nudi korisnicima čitav niz sadržaja –  od interaktivnih mapa, preko grafičkih prikaza rezultata gasanja, videa, slajd šoua, komentara novinara, pa sve do tradicionalnih njuzfida i četovanja. Ukratko, standard za informativne mobilne aplikacije raste. Fiona Spruil, urednica Tajmsovog novoosnovanog tima za mobilne platforme, objašnjava: “Želimo da naše aplikacije budu jednako dinamične kao naš sajt, NYTimes.com, a ne da budu prost niz članaka.”

Kako kažu veb “developer” i članovi tima za mobilne platforme, vesti poput onih o predsedničkim izborima u SAD i Olimpijadi u Londonu 2012. predstavljaju jedinstvenu priliku da se isprobaju novine u mobilnim medijima i da se uobliče postojeći sadržaji. Aplikacija Njujork tajmsa vezana za uragan Sendi takođe predstavlja uvid u moguću budućnost informativnih mobilnih aplikacija. Naime, njeni korisnici su tokom cele oluje uživo dobijali izveštaje o dešavanjima i napravljenoj šteti, a bili su im dostupni i interaktivni sadržaji poput praćenja uragana, živih snimaka, pa čak i javnih obraćanja gradonačelnika Njujorka Majka Blumberga. Kao što je slučaj i sa NYTimes.com, developeri nastoje da u aplikacije upakuju obilje interaktivnih elemenata.

Krajnji cilj, kaže Spruilova, jeste da se zadrži osećaj zatvorenosti svojstven veb aplikacijama, a da se istovremeno taj format učini pogodnim za informisanje uživo. Međutim, nije lako osmisliti nove i inovativne informativne aplikacije, a developeri moraju da paze da aplikacija bude više od kopije onoga što pruža internet stranica. Dok Njujork tajms dalje eksperimentiše sa novim platformama, što između ostalog uključuje upotrebu HTML5, developeri moraju da održe visok nivo interaktivnog informativnog sadržaja, istovremeno radeći na objedinjavanju sadržaja u svim operativnim sistemima. Kako navodi Spruilova, upotreba HTML kodiranja je ključ za stvaranje živih sadržaja za šest različitih mobilnih platformi.

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , , , , , ,

Send this to a friend