Imamo alatke

18. октобра 2012. • Novi mediji i Web 2.0 • by

Savremeni novinari imaju pristup mnoštvu “alatki” – ili bolje – “tulkita”, koje pre deset godina uglavnom nisu postojale.

Alatke za novinare, u koje su nekada spadali sada već zastareli rezač za olovke i rezervne baterije, često podrazumevaju izbore resursa i podataka baziranih na vebu, prilagođenih određenom tipu novinara. U mnogim slučajevima problem je samo pronaći ih ili znati da uopšte postoje.

Jedan noviji projekat Evropskog centra za novinarstvo zaslužuje pažnju zbog činjenice da je usredsređen na izveštavanje o prirodnim katastrofama, koje, mada su relativno svakidašnje, svojom nepredvidivošću često izazivaju paniku kod novinara.

“Hitno novinarstvo” je nov, pametno dizajniran “tulkit za bolje, preciznije izveštavanje”. Ovaj sajt predstavlja kompilaciju različitih resursa za novinare koji izveštavaju u ili o nepredvidivim situacijama, sa fokusom na veb aplikacije i platforme koje koriste novu digitalnu tehnologiju da bi pojačale izveštavanje o vanrednim situacijama kao što su prirodne katastrofe i politički sukobi. Od posebnog interesa je segment posvećen pronalaženju novih načina za izveštavanje o šumskim požarima, za koje se zna da je fizički i emotivno iscrpljujuće i da zahteva konstantnu verifikaciju vrlo promenljivih podataka.

Poslednjih godina broj specijalizovanih sajtova (“tulkitova”) osmišljenih tako da pomognu novinarima značajno je porastao. Postoje sajtovi koji pružaju uputstva za otimiziranje veb pretraga, pronalaženje ljudi koji ne žele da budu nađeni, pristupanje javnim evidencijama i informacijama, razumevanje digitalnih izdavačkih prava, čitanje topografskih mapa i karti za zemlju, more i vazduh (objašnjenih za novinare novinarskim žargonom), tumačenje podataka/statistika u izveštavanju (koje često dovodi do strahovitog izvrtanja činjenica), izveštavanje o traumama i tragedijama… Ovaj spisak se stalno proširuje, kao i sve drugo na internetu.

Neko je jednom prilikom rekao (odnosno, ako je verovati internetu, Mič Kapor iz organizacije Electronic Frontier Foundation) je rekao: “Nalaženje informacija na internetu je kao da pijete vodu sa hidranta.” To poređenje stoji, ali izgleda da ipak postoje načini da se taj mlaz ukroti.

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , ,

Send this to a friend