RTS i RTV na budžetu do kraja 2015. godine

13. маја 2013. • Medijska politika • by

Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine finansiraće se iz budžeta Srbije do 31. decembra 2015. godine i oba javna servisa obavezuju se da do juna iste godine sa nadležnim ministarstvom predlože održiv način finansiranja putem naplate naknade od fizičkih i pravnih lica, navodi se u Nacrtu zakona o javnim medijskim servisima, koji se neočekivano pojavio prošle sedmice.

U poslednjoj verziji ovog dokumenta, u koju je Danas imao uvid, godišnji iznos sredstava iz budžeta isplaćivaće se u 12 jednakih mesečnih rata, a iznos će biti utvrđen ugovorom između javnih servisa i Vlade Srbije. „RTS i RTV za svaku godinu donose program rada i finansijski plan kojim se utvrđuju aktivnosti i programske obaveze za ostvarivanje javnog interesa, kao i potrebna finansijska sredstva za realizaciju planiranih aktivnosti“, navodi se u Nacrtu Ministarstva kulture.

Realizaciju finansijskog plana i korišćenja novca iz budžeta, kako se dodaje, kontrolisalo bi regulatorno telo za elektronske medije. Prema ovom predlogu zakona, koji će se najverovatnije u ovom obliku naći na javnoj raspravi, pored budžetskog finansiranja javni servisi se finansiraju i „prihodima od oglašavanja, izdavačke delatnosti i komercijalnih poslova o čemu se vodi posebno knjigovodstvo“.

S obzirom na to da prethodnih godina veliki broj građana nije redovno izmirivao obavezu plaćanja RTV pretplate, u nacrtu se navodi da će se na naplatu nenaplaćenih potraživanja za pretplatu po prethodnom Zakonu o radiodifuziji primenjivati „opšti rok zastarelosti“.

U Nacrtu zakona ističe se da za generalnog direktora javnog servisa može biti imenovano lice koje ima prebivalište na teritoriji Srbije, čiji je i državljanin, da ima završenu visoku stručnu spremu i deset godina iskustva na odgovornim poslovima u medijima, ali i da poznaje medijsko zakonodavstvo i nove informacione tehnologije.

Inače, iako je usvojenom Medijskom strategijom predviđeno formiranje i regionalnih javnih servisa, u Nacrtu ovog zakona predviđa se da se pod javnim servisima podrazumevaju samo dva, a to su republički i pokrajinski, odnosno RTS i RTV.

Iako je trebalo da počne 8. maja, javna rasprava o ovom zakonu još nije počela, ali bi to trebalo da se desi tokom ovog meseca. Do zastoja je došlo zbog toga što je članovima radne grupe, koja je radila na Nacrtu zakona o elektronskim medijima, u utorak 7. maja ponuđeno da potpišu umesto jednog dva odvojena zakona – o elektronskim medijima i javnim servisima. Oni su to odbili da potpišu, pa im je pored ova dva dokumenta ponuđena i jedinstvena verzija nacrta na kojem su oni radili.

Članovima radne grupe na kraju je ostalo da biraju koje će verzije potpisati, pa su tako predstavnici medijskih udruženja i nezavisni eksperti potpisali jednu verziju zakona u kojoj se predviđa finansiranje RTS i RTV putem pretplate. Predstavnici državnih institucija koji su radili na zakonu stavili su potpise na dva novoponuđena razdvojena zakona. Prema nezvaničnim informacija, od toga koju će verziju potpisati ministar kulture Bratislav Petković zavisiće šta će potom ići na javnu raspravu.

Tekst je prvobitno objavljen u dnevnom listu Danas, 13. maja 2013.

Foto: Danas

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , , ,

Send this to a friend