Povećanje PDV-a ugrožava štampane medije

11. октобра 2013. • Medijska politika • by

Umesto smanjenja poreza na dodatu vrednost (PDV) za štampane medije, koje je traženo još prošle godine i letos, kada je takav potez povučen u Hrvatskoj, izdavači dnevnih listova i časopisa u Srbiji, kako stvari stoje, plaća će veći PDV nego do sada. Naime, za štampu je do sada važila niža stopa PDV-a od osam odsto, koja će, u sklopu mera vlade za izlazak zemlje iz ekonomskih nevolja, biti podignuta na 10 odsto, dok će generalna stopa PDV-a ostati na sadašnjih 20 odsto.

U Hrvatskoj, gde je niža stopa PDV-a, takođe, 10 odsto, dnevni i periodični listovi plaćaju PDV od pet odsto, što je vid pomoći tamošnje vlade medijima da prebrode ekonomsku krizu. Asocijacija medija, koja okuplja srpske novinske izdavače, još prošle godine tražila je da se PDV štampanim medijima u Srbiji smanji na četiri ili dva odsto, u skladu sa inicijativom Evropske asocijacije novinskih izdavača da sve zemlje u Evropskoj uniji štampanim medijima maksimalno smanje PDV ili da ga svedu na nultu stopu.

Upravo za sinoć najavljen je sastanak Upravnog odbora Asocijacije medija na kojem je, nezvanično saznaje „Politika”, jedna od tema trebalo da bude i obnavljanje zahteva za umanjenje PDV-a za novinska izdanja. Vlada Srbije se nije izjašnjavala o ovom pitanju, a štampani mediji se posle najave vladinih mera suočavaju s mogućnošću da plaćaju još veći porez.

– Najavljeno povećanje stope PDV-a sa osam na 10 odsto će možda poboljšati krvnu sliku budžeta, ali će, s druge strane, sigurno direktno ugroziti poslovanje medijskih kuća, posebno izdavača štampe. Srbija je jedina zemlja u Evropi u kojoj je prosečna plata novinara niža od nacionalnog proseka. Bolje su plaćeni i šoferi opštinskih funkcionera i spremačice u javnim preduzećima. Znaju to svi. Zato, umesto da poveća, vlada bi trebalo da smanji PDV, makar na štampu. Pokazala bi time da joj je stalo do „četvrtog stuba demokratije”, koji je, blago rečeno, popucao od temelja do plafona – kaže Svetozar Raković, sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović smatra da je upravo sada, kada je najavljeno povećanje stope PDV-a, trenutak da se obnovi inicijativa za umanjenje poreza štampanim medijima.

– I to najavljeno povećanje bi se loše odrazilo po novinske izdavače, posebno jer se uvozi skoro sve što je neophodno za štampanje novina i magazina, od boja do mašina. Povrh svega kriza se odrazila i na marketing, to jest smanjen je broj oglašivača. Mislim da je hrvatski primer odnosa prema štampanim medijima dobar, pokazuje kako jedna vlada može da pomogne medijima – rekao je Brajović.

U Nacionalnoj asocijaciji izdavača novina i magazina (NAI) ističu da, osim smanjenja PDV-a, postoje i drugi načini da se pomogne štampi.

– NAI razume tešku situaciju u kojoj se država nalazi, a zbog koje trenutno nije moguće smanjiti poreze na štampu kao što je slučaj u nekim evropskim zemljama. Ali, podsećamo vladu, kao i sve izdavače u Srbiji, da je naša asocijacija pre tri nedelje pokrenula inicijativu za omogućavanje oglašavanja nekih akciznih roba i specifičnih usluga, koju je podržao i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić. To je najbolji način da država pomogne medijima. Ako nam dozvole da zaradimo, mi ćemo moći da plaćamo i veći PDV i sve ostale poreze – kaže Dragan J. Vučićević, predsednik NAI.

U Ministarstvu finansija juče su nam rekli da je o novim merama vlade ovlašćen da govori jedino ministar finansija Lazar Krstić, ili neko od njegovih najbližih saradnika, a oni su zauzeti pripremama za put u SAD.

Tekst je objavljen u dnevnom listu Politika. 

Foto: UNS

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , , , ,

Send this to a friend