Politika: Od fantomske prodaje do afere

30. јула 2012. • Medijska politika, Redakcijski menadžment • by

Iznenadna promena vlasnika Politike ponovo je u pokrenula pitanje javnosti vlasništva, ali i političke kontrole medija. Svi su izgledi da će se ovaj problem ponovo završiti na političkoj pozornici, a da će Srbije još jednom izgubiti dobro glasilo.

Najstariji list na Balkanu, Politika, preko noći je promenio vlasnika. Kompanija Ist medija grup, registrovana u Rusiji, kupila je 50 odsto kompanije Politika novine i Magazini koji je do  sada bio u vlasništvu medijske grupacije VAC. Vlasnik druge polovine akcije je i dalje je Politika – Akcionarsko društvo za novinsko-izdavačku i grafičku delatnost.

VAC je u aprilu ponudio državi da otkupi njihov deo za 4,7 miliona evra uz preuzimanje „određenih obaveza“ koje nisu bile precizirane. Inače, još pre dve godine najavio je povlačenje iz Jugoistočne Evrope, a do sada su već prodali svoje kompanije u Makedoniji i Bugarskoj.

Stoprocentni vlasnik ruske Ist medija grupe je, kako se navodi, Aleksandar Trbović, osoba potpuno nepoznata i srpskoj i ruskoj javnosti. Firma je registrovana 12. januara sa osnivačkim kapitalom od 10.000 rubalja odnosno 250 evra. Međutim, iza vlasništva i uloge u prodaji  stoji još nekoliko imena, koji su takođe potpuno nepoznati javnosti. Ponovo nepoznati kupci i fantomske transakcije dovele su u žižu javnosti netransparentnost vlasništva u medijima i potrebu da se javnost uputi u to ko plasira informaciju kako bi mogla da tu informaciju vrednuje. Na toj osnovi, izrečene su političke optužbe na račun doskora vladajućeg DS-a da stoji iza ove eskpresne transakcije, a samim tim i vlasništva u medijima. Politička rasprava ovog tipa došla je u trenutku formiranja vlade, pa je tako suština problema potpuno znemarena, bez ikakve skorije naznake da će se obelodaniti ko su stvarni vlasnici medija i bez jače rešenosti da se država povuče iz medija. Novinarska i medijska udruženja i asocijacije poručila su, ovim povodom,  da se novoj vlasti već na datom primeru pružila prva prilika da obezbedi transparentnost vlasništva u medijima, što je i obećala u koalicionom sporazumu.

U zajedničkom saopštenju NUNS-a, UNS-a, ANEM-a, Lokal presa i NDNV-a, navodi se takođe da se od nove vlade očekuje i da ispuni obećanja iz Medijske strategije u vezi za povlačenjem države iz vlasništva nad medijima.

Udruženja novinara Srbije tražili su od vlasti i doskorašnjeg ministra kulture, informisanja i informacionog društva Predraga Markovića da obaveste javnost o svim okolnostima ove “skandalozne transakcije”.  Sličan zahtev uputio je i Sindikat novinara Srbije.

„Još u novembru u javnosti je lansirana priča da će udeo kompanije VAC u Politici, Novostima i novosadskom Dnevniku biti otkupljen državnim parama i da Cvetkovićev kabinet, i pored brojnih zahteva, nije hteo da se oglasi“, piše u saopštenju sindikata.

Sindikat je dodao da, nova vlast, ukoliko zaista želi slobodne medije, mora da ih oslobodi kontrole sprege tajkuna, političara i medijskih čelnika.

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković kaže da je za promenu vlasništva saznala iz medija, ali da “ne vidi elemente za postupanje”.

U saopštenju koje je advokatski tim Ist medija grupe prosledio medijima demantuje se tvrdnje da iza transakcije stoji bilo ko od političara ili bilo koja od političkih stranaka u Srbiji.

Ta kompanija tvrdi da su prilikom sprovođenja transakcije, o kojoj su pregovori trajali više meseci, u potpunosti poštovane sve zakonske procedure.

„Vlasništvo Ist medija grupe potpuno je transparentno, budući da ova kompanija nije registrovana ni na kakvim egozotičnim ostrvima ili drugim ofšor destinacijama, koje prikrivanje vlasništva omogućavaju. Medijski navodi da je ova transakcija iz bilo kog razloga pravno neperfektna ili da joj nedostaje transparentnost potpuno su neosnovani“, navodi se u saopštenju u kome se, međutim, ne navodi nijedno ime.

Ovakvu prodaju kritikuje i Evropska federacija novinara (EFJ). Predsednik feredarcije Arne Kenig izjavio je da EFJ podržava novinarska udruženja u zahtevima za punu istragu o okolnostima prodaje i identitetu pravog vlasnika Politike.

„Prodaja udela VAC-a u Politici obavljena je u potpunoj tajnosti i na veliku brzinu, a čini se i da niko u Rusiji apsolutno ništa ne zna o Ist medija grupi koja je postala suvlasnik Politike„, rekao je Arne Kenig.

U izveštaju Saveza za borbu protiv korupcije iz 2011. godine navodi se da je jedan od glavnih problema u srpskim medijima koncentracija vlasništva i manjak transparentnosti.

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , , , ,

Send this to a friend