Novo usporavanje medijskih reformi

10. маја 2013. • Medijska politika • by

Iako je Medijskom strategijom predviđeno usvajanje najvažnijih medijskih zakona najkasnije do 31. marta ove godine, naša zamlja još uvek nije usvojila nijedan od planiranih medijskaih zakona, a najnovija dešavanja potvrđuju da sasvim izvesno sledi novo odlaganje medijskih reformi. To bi u najkraćem bio zaključak današnje konferencije kojom su novinarska i medijska udruženja i Misija OEBS u Srbiji obeležili svetski dan slobode medija, upozoravajući da Vlada Srbije ne bi trebalo da žrtvuje medijske reforme zarad važnih državnih poslova, poput rešavanja pitanja Kosova i dobijanja datuma za početak pregovora sa EU.

Najbolji dokaz da sledi novo usporavanje medijskih reformi predstavljaju najnovija dešavanja. Uprkos činjenici da je radna grupa završila “Nacrt Zakona o elektronskim medijima i javnim servisima“, Ministarstvo kulture i informisanja posle praznika je odlučilo da od jednog nacrta napravi dva – Zakon o elektronskim medijim i Zakon o javnim servisima, što će dodatno odložiti rokove za usvajanje ovih zakona i završetak medijskih reformi.

Predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Saša Mirković i predsednik Upravnog odbora Asocijacije medija Zoran Sekulić upozorili su danas da je istovremeno nacrt Zakona o javnom informisanju na usaglašavanju u drugim ministarstvima, iako je javna rasprava o tom dokumentu završena pre više od mesec dana. Zbog toga još nije poznato ni kada će ovi medijski zakoni biti dostavljeni Vladi Srbije, niti kada će biti upućeni u skupštinsku proceduru, uprkos tome što su, po Medijskoj strategiji, morali da budu usvojeni do 31.marta ove godine.

„Neizvesno je donošenje novog Zakona o informisanju i izgleda da je moguće odlaganje usvajanja tog zakona na neodređeni rok“, kaže predsednik Upravnog odbora Asocijacije medija i glavni i odgovorni urednik agencije Fonet Zoran Sekulić, dodajući da je taj zakon važan jer predviđa prekid budžetskog finansiranja medija od 1. januara 2014. godine, kao i da država do 15. septembra raspiše konkurs za projektno finansiranje medija za sledeću godinu.

Iako je na listama „Reportera bez granica“ i „Fridom hausa“ Srbija napredovala u pogledu medijskih sloboda u odnosu na prethodne godine, predsednici dva najveća novinarska udruženja u zemlji ističu da nema previše razloga za optimizam.

„Naša politička scena je izuzetno surova, i to što mi objavljujemo i način na koji mi uništavamo reputacije i dostojanstvo naših ljudi u medijima nije uobičajeno i to odskače i od evropskog standarda, a možda čak i od balkanskog standarda, odnosno standarda u okruženju. Mi tu moramo više da uradimo, ali ne po cenu da ponovo proizvedemo mrtvo more u medijima“, kaže predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović ističe da se u trenutnim okolnostima od novinara i ne može očekivati da se samostalno i uspešno izbore za medijske slobode, je im je zbog loše finansijske situacije ugrožena i sama egzistencija.

„Novinari su danas u situaciji da se pred njih, u većini redakcija, postavlja vrlo jednostavan zahtev: ćuti i radi, jer već sutra mogu da dovedem nekog drugog ko će to isto da radi za manje para. U takvoj ekonomskoj poziciji teško je očekivati da se novinari bore i izbore za slobodu medija“, kaže Obradović.

Tako još jedna godina u domaćim medijima prolazi u iščekivanju završetka medijskih reformi, zakona koji tek treba da uđu u javnu raspravu, ali i u iščekivanju privatizacija ukupno 66 medija čije vlasništvo tek treba da bude transformisano.

Foto: Medija centar Beograd

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , , , ,

Send this to a friend