CNN od sada izveštava uz pomoć bespilotnih letelica

19. јануара 2015. • Medijska politika • by

Sa ciljem da ovu tehnologiju primeni u svrhe izveštavanja, Si-En-En potpisao ugovor sa FAA (Federal Aviation Administration) na području Sjedinjenih Američkih Država, čime počinje eksperimentalna faza upotrebe bespilotnih letelica u svrhe novinarstva.

Vest o potpisivanju ovog sporazuma potvrdila je medijska kuća da je sa FAA sklopila ugovor pod nazivom „Cooperative Research and Development Agreement“, koji omogućava Si-En-En-u kreiranje i prikupljanje video sadržaja nastalog pomoću bespilotnih letelica.

Potpredsednik medijskog giganta David Vigilante, izjavio je da je reč o dugo planiranoj saradnji koja bi dodatno trebala da ispita granice upotrebe bespilotnih letelica.

“Naš cilj jeste da odemo korak dalje od sadašnje amaterske tehnologije i ustanovimo koje su sve opcije moguće kada su produkcija visoko kvalitetnog sadržaja i izveštavanje sa terena u pitanju.”

Si-En-En ipak nije prva kuća koja je dobila ovakvu dozvolu. Samo prošlog septembra Sjedinjene Američke Države odobrile su upotrebu dronova nekolicini filmskih i TV kompanija, dok je Si-En-En u stalnu produkcijsku postavku uvrstio i tim zadužen za operaciju ovim letelicama. Možda i najbolji primer upotrebe dronova u svrhe izveštavanja, predstavlja upravo dokumentarac o Černobilju koji je izradio CBC News.

Nadzor letelica ključno pitanje

Koliko je jedan ovakav potez važan za razvoj novinarske profesije, ali i koliko doprinosi komercijalizaciji bespilotnih letelica, za Netokraciju je prokomentarisao Petar Vojinović, analitičar civilnog i vojnog vazduhoplovstva, te osnivač i urednik portala Tango Six.

„Glavni izazov za komercijalnu (samim tim bezbednu i regulatorno ustrojenu) upotrebu bespilotnih letećih objekata (kako ih definiše srpski zakon) svuda na planeti je sertifikovanost tih letelica, njihova bezbedna integracija u (kontrolisani) vazdušni prostor i veština njihovih operatera.

Elementi koji nisu nedostižni i koji se pametnijom sinhronizacijom već postojeće tehnologije i “mekim” (nerestriktivnim) nadzorom mogu vrlo lako dostiži. Na kraju se sve svodi na fleksibilnost regulatornih tela da prihvate njihovu rasprostranjenost i jdnostavno prilagode svoje zahteve što nužno ne znači nebezbedne operacije. Potpuno je razumno da se to prvo dešava u Americi i naravno da je FAA pionir u evoluciji ovakvih stvari.

Na pitanje kako srpsko zakonodavstvo gleda na upotrebu ovakvih letelica, Vojinović je izjavio da se u Republici Srbiji ne dozvoljava upotreba dronova u komercijalne svrhe bez odobrenja tri nadležne institucije. Ipak, to se često ne dešava u praksi, ali kako kaže, siguran je da će se i to ubuduće promeniti“.

Foto: pixabay.com

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , , , , , ,

Send this to a friend