Tijaniću posthumno nagrada

24. децембра 2013. • Mediji i događaji • by

Nagrada za životno delo Udruženja novinara Srbije dodeljena je preminulom generalnom direktoru Radio-televizije Srbije Aleksandru Tijaniću.

Predlog za dodelu nagrade Tijaniću podneo je glavni urednik Informativnog programa RTS-a Nenad Stefanović, koji je u obrazloženju napisao da su mnoge Tijanićeve kolumne preživele decenije i postale prednacrt istorije i da su se za njegove tekstove „otimali i prijatelji i neprijatelji“.

„Tijanić je imao temperament koji ne može da se penzioniše, vizije koje mu nisu dale da miruje, nije želeo da živi kao dosadni starac koji gnjavi druge“, naveo je Stefanović.

Nagrada je dodeljena na svečanosti obeležavanja 132.godišnjice Udurženja novinara Srbije. U ime Tijanićeve porodice, nagradu je primila ćerka Zara.

Prema rečima predsednice UNS-a Ljiljana Smajlović – važno je da novinari odaju priznanje Tijaniću.

„Ja volim da kažem da je on bio jedan od onih ljudi koji je umeo da pokaže političarima da je naš posao da ih povremeno i na smrt preplašimo, da ih ugrzemo za ruku, da budemo taj pas koji laje i koji upozorava. Tijanić je to umeo da radi na način na koji mislim da će nam nedostajati“, rekla je Ljiljana Smajlović za RTS.

Nagradu Bogdan Tirnanić za komentar dobio je kolumnista dnevnog lista „Politika“ Miroslav Lazanski.

„Veliko je priznanje dobiti nagradu koja nosi Tirketovo ime. Ovo je nagrada i listu „Politika“ koji mi dozvoljava da pišem to što pišem,“ rekao je Lazanski.

Dobitnik nagrade “Dimitrije Davidović” za uređivanje Budimir Ninčić iznenađen je odjekom izveštavanja.

„Mislio sam da to što mi u Čaglavici radimo ovde nikoga ne interesuje. Drago mi je što se pokazalo da nisam bio u pravu“, istakao je Ninčić.

Nagrada „Laza Kostić“ za izveštaj uručena je novinarki frankfurtskih „Vesti“ Jeleni Petković.

„Poseban je osećaj kada nagradu dobijete od kolega, naročito kada je dobije medij koji se ne čita ovde i koji je namenjen dijaspori“, navela je Petkovićeva.

Godišnja nagrada „Laza Kostić“ za reportažu uručena je reporterki „Večernjih novosti“ Mileni Marković koja je istakla da je imala sreću što radi u mediju koji neguje ovu novinarsku formu i što je imala od koga da uči.

Specijalna nagrada za publicistiku „Žika M. Jovanović“ i nagrada „Laza Kostić“ za fotografiju nisu dodeljene jer je žiri ocenio da nije pristiglo dovoljno kvalitetnih radova.

Žiri je odlučio da se dodeli specijalno priznanje Ruži Helać za serijal istraživačkih emisija o zaštiti životne sredine „Zelena patrola na delu“.

„O priznanjima uvek više govori sastav žirija nego dobitnici. Ovaj žiri je prepoznao važnost angažovanog novinarstva u oblasti zaštite životne sredine,“ rekla je Ruža Helać.

UNS je dodelio i specijalna priznanja kolegama koji su više od 50 godina članovi UNS-a Mariji Tarjević, Anđelku Dragojeviću i Nedeljku Papiću.

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , , , ,

Send this to a friend