Teška godina prošla, novi izazovi slede

6. јануара 2013. • Mediji i događaji, Novinarstvo • by

Ugrožavanje bezbednosti novinara i finansijski problemi obeležili su 2012. godinu u medijima. Nove tehnologije, nova šansa u 2013.

Prošla godina bila je najsmrtonosnija za novinare od kako su Reporteri bez granica (Reporters without borders) 1995. godina počeli da podnose godišnje izveštaje. U najnovijem izveštaju navodi se da je tokom prethodne godine ubijeno čak 88 novinara na zadatku, 47 “novinara amatera” i šest medijskih saradnika (ukupno 141 medijski radnik), što je za trećinu više u odnosu na 2011. godinu. “Oni su ubijeni od strane organizovanih kriminalnih grupa ili krijumčara drogom, militantnih islamista ili po nalogu korumpiranih zvaničnika”, stoji u izveštaju Reportera bez granica.

Tokom 2012. ujedno je uhapšeno više od 1000 novinara i blogera, a trenutno se u zatvorima širom sveta nalazi njih 193. Zabrinjava i podatak da je bezbednost skoro 2000 novinara bila ugrožena tokom obavljanja novinarskog posla, što potvrđuje da se medijske slobode još uvek vrlo često krše fizičkim napadima na novinare.

Protekla godina ostaće upamćena i po sve težoj finansijskoj situaciji u medijima širom sveta, zbog koje je sedma sila sve zavisnija od finansijskih centara moći i oglašivača. Njihovi interesi neminovno sužavaju opseg istraživanja, a mogućnost da u svakom trenutku povuku svoj kapital ili oglase iz određenog medija utiču na sve izraženiju autocenzuru novinara i redakcija.

U najtežem položaju nalaze se štampani mediji, pa je od 1. januara tržište štampe siromašnije za drugi najtiražniji američki nedeljnik Njuzvik, koji je posle skoro 80 godina prestao da izlazi u štampanom izdanju. Slična sudbina će, kako su najavili vlasnici, uskoro zadesiti i britanski Gardijan, kao i poslovni dnevnik Obzerver, dok je na stotine manjih listova već prestalo da izlazi širom sveta.

Finansijski problemi ne zaobilaze ni našu zemlju, pa su tokom prethodne godine prestali da se štampaju dnevnici Pravda i Pres, kao i nedeljnik Ekonomist, a još burnija godina nas po svemu sudeći tek očekuje. Već u prvoj nedelji 2013. ugašen je tabloid San, a prestalo je da izlazi i štampano izdanje nedeljnika Novine novosadske.

Finansijski problemi i sve češće ugrožavanje bezbednosti novinara obeležili  su tako još jednu turbulentnu godinu u svetskim medijima, najavljujući verovatno još težu 2013. Sve izraženije probleme, međutim, prati i razvoj novih medijskih tehnologija, koje bi mogle da budu nova šansa za “već prežaljene”.

Uostalom, poslednje štampano izdanje Njuzvika označava kraj jedne, ali i rađanje nove ere. One koju će obeležiti simboli virtuelne sfere, baš kao što su već obeležili i natpis na naslovnoj strani poslednjeg štampanog izdanja ovog nedeljnika: #Last Print Issue.

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , , , , ,

Send this to a friend