RTS i Tempus za modernizaciju obrazovanja

31. јануара 2014. • Mediji i događaji • by

Radio-televizija Srbije i Tempus započeli su projekat „Razvoj visokog obrazovanja i društva stvaranjem kooperativnog okruženja u oblasti umetnosti i medija kroz regionalnu studentsku saradnju u produkciji audio-video sadržaja“. Želja je da se pomogne akademcima da što pre uđu u medijske vode, omogući njihova mobilnost i stvaranje internet portala.

Obrazovni programi Evropske unije imaju cilj da se obrazovanje modernizuje, razmenjuju studenti i predavači. Radio-televizija Srbije, kao neakademski partner, takođe ima mesto u njima. Upravo je započela treći projekat, pod nazivom „Razvoj visokog obrazovanja i društva stvaranjem kooperativnog okruženja u oblasti umetnosti i medija kroz regionalnu studentsku saradnju u produkciji audio-video sadržaja“.

Projekat je zamišljen kao velika asocijacija studenata, medijskih kuća i univerziteta. Želja je da se pomogne akademcima da što pre uđu u medijske vode, omogući njihova mobilnost i stvaranje internet portala.

Profesor Miodrag Medigović sa Fakulteta dramskih umetnosti kaže da je cilj da se omogući onlajn komunkacija sa studentima iz regiona

„Između ostalog pokušaćemo i da formiramo nešto što se zove onlajn mentoršip program, dakle mogućnost da preko tog jedinstvenog centra mi kao nastavnici budemo nastavnici ne samo našim studentima, već i studentima iz regiona“, objašnjava Medigović.

Planirano je 60 projekata koji omogućavaju da se uči kroz praksu.

Predsednik Saveza studenata Srbije Stefan Dimitrijević kaže da ciljnu grupu čini preko 400 studenata.

„Projekat čija bi ciljna grupa trebalo da bude izuzetno velika preko 400 studenata, će imati priliku da iskusi konkretne stvari pre nego što uspe da se zaposli u svojoj struci“, kaže Dimitrijević.

Radio-televizija Srbije i još četiri medijske kuće pružiće im tehničku i programsku podršku i uputiti ih u nove tehnologije za realizaciju novih ideja.

Direktorka „Tehnika televizije“ Milena Vučetić kaže da i RTS može da stekne nova znanja u komunikaciji sa studentima.

„U svakom slučaju ako budu dobro artikulisane i iskorišćene mogu i RTS-u da donesu neku prednost, odnsono možda i nešto naučimo od ovih naših studenata“, kaže Vučetićeva.

Projekat okuplja šesnaest partnera iz regiona. Nina Stojanović iz Tempus kancelarije u Srbiji ističe značaj projekta.

„Ovaj projekat je vrlo značajan zato što su u fokusu studenti i stvaranje studentskih partnerstava u produkciji audio i video sadržaja“, kaže Stojanovićeva.

Ovakva saradnja je važna i za studente i za zemlje iz kojih dolaze, kao i za Evropsku uniju, kaže rektor Akademije za pozorište i film u Sofiji Ljubomir Halačev.

„Najbolje pokazuje njeno bogatstvo, bogatstvo kulture. Okupljanje studenata oko istog programa, pomoći će im da bolje žive i rade zajedno“, kaže Halačev.

I studenti i profesori će, koristeći najsavremeniju tehnologiju, stvoriti smart fon aplikaciju. Nosilac projketa je Univerzitet umetnosti u Beogradu.

Tekst je objavljen na sajtu Radio-televizije Srbije.

Foto: RTS

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , , , , ,

Send this to a friend