Naučnici kao novinari

28. септембра 2012. • Mediji i događaji, Medijska politika • by

Srbija dobila prvu televiziju posvećenu promociji i popularizaciji nauke, kulture i obrazovanja.

Srpska naučna televizija (SNT), prva TV stanica u regionu u kojoj će mladi stručnjaci, naučnici i umetnici kreirati program, predstavljena je juče u beogradskom Medija centru. Osnovni cilj televizije je modernizacija društva i popularizacija nauke putem emitovanja zanimljivog i edukativnog programa, koji će se delom proizvoditi u samostalnoj produkciji, a delom će dolaziti iz stranih produkcija sa kojima ova televizija sarađuje.

„Ostvarili smo saradnju sa uglednim institutima, naučnim fondacijama, univerzitetima, ambasadama i televizijskim stanicama, sa kojima razmenjujemo jedan deo edukativnog programa“, kaže direktorka marketinga i komunikacija u SNT-u Danijela Vasić. Na taj način će ova televizija biti povezana sa više od 60 naučnih institucija, fondacija i univerziteta u zemlji i svetu, medju kojima su i naučna fondacija Tesla iz SAD i Američka naučna fondacija. Saradnja je uspistavljena i sa ambasadama Indije, Rusije i Japana, pa će edukativni sadržaji dolaziti sa svih krajeva sveta što će značajno unaprediti kvalitet ponude ove televizije.

Akcenat će ipak biti stavljen na domaće naučne institucije i njihova dostignuća, jer ovakvi programski sadržaji nisu u dovoljnoj meri medijski zastupljeni na našim prostorima. Stoga će uredništvo televizije nastojati da aktuelne teme naučnog, kulturnog i obrazovnog karaktera na zanimljiv i inspirativan način približiti širem auditorijumu, posebno mladima, pa glavni urednik Miloš Kostić ističe da će u domaćoj produkciji raditi tim mladih, ambicioznih i kreativnih profesionalaca.

Inače, osnivač SNT-a je organizacija Komitet znanja Srbije (KoznaS), koja okuplja istaknute mlade stručnjake, naučnike i umetnike iz naše zemlje, a generalni direktor televizije Jakov Petrović kaže da je vizija da SNT postane vodeća naučna televizija na ovim prostorima. Program televizije trenutno broji više od 10 emisija, a neke od njih su “Naučne vesti” posvećene radu srpskih stvaralaca i savremenim naučnim trendovima, “Eksperimenti profesora Kramfa”, koji na zanimljiv i originalan način objašnjava naučne činjenice, kao i emisija posvećena novim tehnologijama “Engedžet”.

SNT  trenutno emituje eksperimentalni program u kablovskom sistemu IPTV-a Telekoma Srbije i u veb-paketu „Sve na klik“, ali se uskoro očekuje emitovanje signala i putem ostalih kablovskih operatera širom Srbije.

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , , ,

Send this to a friend