Deset godina motrenja na sedmu silu

15. марта 2014. • Mediji i događaji • by

U godini kada Evropska novinarska opservatorija slavi 10. godišnjicu, njen osnivač Štefan Rus Mol osvrće se na temeljne principe.

Pravo je čudo. Evropska novinarska opservatorija (EJO) nije samo opstala deset godina, već je i rasla opslužujući novinare na deset evropskih jezika  i sve one koje zanimaju brze promene u medijskoj sferi. Koncept projekta je jednostavan: svake godine novac poreskih obveznika troši se na novinarstvo i medijska istraživanja, međutim rezultati istraživanja nisu uvek dostupni onima koji bi ih na najbolji mogući način mogli istoristiti. Zato rezultati moraju da budu sažeti i prevedeni kako bi novinari i medijski menadžeri imali koristi od njih.

Postoji zrnce sumnje da medijski eksperti i medijski istraživači ne poznaju dovoljno medijske kulturama i medijske sisteme u drugim evropskim zemljama: postoji tek nekoliko načina da nauče o medijskoh praksi u nekoj drugoj zemlji ili da stvore zajedničke evropske profesionalne standarde. EJO uklanja kulturne barijere, proizvodeći vesti i dubinske analize o medijskim istraživanjima, o trendovima i najboljim praksama u novinarstvu – na nekoliko jezika ciljne grupe na najbolji način govore o tome, na svojim maternjim jezicima.

Inicijalna finansijska podrška stigla je od  Fondazione Corriere del Ticino (za italijanski i engleski sajt)  i nemačke fondacije Stiftung Pressehaus NRZ  (za nemački i poljski sajt).U 2011. godini  Swiss National Science Foundation  počeo je sa finansiranjem šest istočnoevropskih verzija sajta. Švajcarski EJO centar u Luganu, a od 2013.  Zürcher Hochschule for Applied Sciences  u Vinterhuru takođe su dobili podršku SNF. U 2013, prestižni  Reuters Institute for the Study of Journalism sa Univerziteta Oksford postao je strateški partner EJO-a, podržan od fondacije Robert Bosch iz Nemačke.

Lokalno, održiva i velikodušna podrška Fondazione Corriere del Ticino načinila je da formiramo jedinstvenu saradnju između univerziteta i najveće privatne medijske kuće u Ticinu. Obe strane na to mogu biti ponosne. Studenti imaju  benefite kroz saradnju  sa glavnim urednicima i novinarima  koji ih, osim onoga što se uči na fakultetima, uče i o stvarnom životu kroz različite studije slučaja, dok studenti nude (barem povremeno) svežu misao i talenat.

EJO obezbeđuje radni prostor za studente i asistente kao i studente doktorskih studija koji dobijaju jedinstveno iskustvo  –  kao istraživači i kao novinari. Čak i Marčelo Foa (Marcello Foa) sa CEO, koji radi za Timedia i Corriere del Ticino temelji EJO u svojoj biografiji. On je jedan od dva osnivača Opservatorije, sedam godina pre nego što je postao top menadžer medijske kompanije u Ticinu. On je međutim i dalje uključen u projekat, doprinoseći uspehu EJO-a i učestvujući na sastancima. Ustvari, on ističe:“ Bez iskustva koje mi je dao EJO, ne bih bio spreman za izazov da se prebacim da najviše uredničke pozicije u Italiji na najvišu poziciju u menadžmentu u Timediji“.

 

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , ,

Send this to a friend