Zamagljeno oko Evrope

17. децембра 2011. • Etika i kvalitet, Medijska politika, Novinarstvo • by

Pariska nevladina organizacija Reporteri bez granica (Reporters Sans Frontières)  objavila je Indeks slobode medija u 2010. godini (Press Freedom Index 2010).

Prošla godina bila je naročito teška za novinare –  broj ubijenih novinara uvećao se za 26 procenata, a nasilje nad novinarima poraslo je za trećinu. Ove godine Indeks slobode medija (Press Freedom Index) pod lupu stavlja Evropu gde posebno zabrinjava pogoršanje situacije u Evropskoj uniji, s obzirom na to da su neke zemlje članice, prema ovom indeksu, sve lošije rangirane.

Prema rečima generalnog sekretara Reportera bez granica Žan Fransoe Džulijara (Jean-François Julliard) “zabrinjavajuće je to što se nekoliko zemalja Evropske unije sve lošije pozicionira na ovoj lestvici”. “Ukoliko se to ne promeni, EU rizikuje da izgubi poziciju svetskog lidera u poštovanju ljudskih prava. Ako se to desi, kako će EU moći da bude ubedljiva kada zahteva od autoritarnih režima izvesne napretke? Dakle, postoji potreba da zemlje Evropske unije urgentno poprave svoj status”, kaže Džulijar.

Trineast od 27 zemalja EU spadaju među prvih 20 na listi Reportera bez granica, međutim, ostalih 14 zemalja se polako  pomeraju prema “sramnoj” strani indeksa. Italija je skliznula na 49. mesto, Rumunija na 52, dok su Grčka i Bugarska dele 70.  mesto. Džulijar zapaža da nije bilo nikakvog progresa u nekoliko zemalja u kojima su Reporteri ukazali na problem. U te zemlje, povrh svega, spadaju Francuska i Italija, u kojima su događaji od prošle godine (kršenje zaštite novinarskih izvora, koncentracija vlasništva u medijima, izrazi nepoštovanja i  nerazumevanja dela vladinih zvaničnika prema novinarima i njihovom radu, i sudske opomene) potvrdili nesposobnost da se ovaj trend zaustavi.

Ipak, postoje i svetliji primeri. Finska, Island, Holandija, Norveška, Švedska i Švajcarska visoko su rangirane, što govori o njihovim naporima da izdejstvuju slobodu štampe.  U Islandu treba istaći Islandsku modernu medijsku inicijativu (Icelandic Modern Media Initiative- IMMI), koja nudi jedinstven nivo zaštite medija. Švedski Akt o slobodi štampe (Press Freedom Act) ima slične zasluge s obzirom na to da pomaže da se sačuva i poboljša prijateljska atmosfera za novinare i služi kao zaštita od sudskih zloupotreba.

Među najrepresivnijim zemljama, kada je reč o novinarstvu, navode se Ruanda, Jemen, Sirija,  Burma, Severna Koreja, Eritreja, Iran i Turkmenistan.

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , , , , , , , , , , ,

Send this to a friend