Spinovanje protiv novinarstva

1. фебруара 2014. • Etika i kvalitet, Spinovanje i odnosi s javnošću • by

Istraživanja pokazuju da je između 60 i 75 odsto sadržaja medija u regionu čist i neprikriveni rezultat rada agencija za odnose sa javnošću (PR), rečeno je tokom javne diskusije „Spinovanje protiv odgovornog novinarstva“.

Profesor Fakulteta političkih nauka Veselin Kljajić kaže da je spinovanje PR delovanje prema medijima, čiji su ciljevi preusmeravanje pažnje sa važnih problema na nevažne, navikavanje na nepopularne mere, kao i buđenje emocija radi smanjenja racionalnog rasuđivanja.

Kao uzroke velikog PR prisustva u medijima, Kljajić je naveo „ekonomski cunami praćen digitalnom olujom, koji je novinare doveo u izuzetno težak pložaj“, pojačani pritisak izdavača, oglašivaća i političara, netransparentnost vlasništva medija.

Gotovo da nema medija koji nije podležan spinu. Istraživanja pokazuju da su novinari obrazovaniji od PR-ovaca, ali mediji ipak doživljavaju teror PR, kaže Kljajić. Uz konstataciju da su se mediji pretvorili u „poštanske sandučiće u koje svako ubacuje šta hoće“, Kljajić je ocenio i da su jedini odgovor edukacija, profesionalizacija, uspostavljanje jasnih pravila igre i etički kodeks.

Govoreći o „moći PR“, direktor agencije P.R.A. PredragVujović ističe da su dvojica najuticajnjih ljudi u Srbiji, premijer Ivica Dačić i potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, donedavno bili portparoli svojih partija. Oni svakog dana u radu koriste PR, kaže Vujović, uz tvrdnju da spin ne mora biti negativan, na primer u situacijama kada se ističe pozitivna strana neke teme. Mediji moraju biti profesionalni da bi zaustavili negativne strane spinovanja, navodi Vujović.

Izvršni direktor u nedeljniku NIN Nebojša Spaić smatra da je etika jedina odbrana novinarske profesije od negativnog uticaja PR. Govoreći o „raznim vrstama manipulacije“, Spaić je rekao da je u javnosti stvoren utisak da je rešeno ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, mada optužnica još nije podignuta, niti je dokazana odgovornost osumjičenih. Napravljen je veliki korak, ali je slučaj daleko od rešenja, kaže Spaić.

Prema njegovim rečima, nije problem u spinovanju, već u medijima, koji najčešće ni ne pokušavaju da mu se odupru. Rešenje je u podsticanju novinarskog profesionalizma, a to je teško, dodaje Spaić.

Zamenik glavnog urednika Kurira Igor Čuzović je izjavio da se dešava da njegov list podržava spin, jer redakcija „ima isti interes kao onaj koji spinuje“. Odgovorni novinar prepoznaje spin i koristi ga za nešto valjano. Spin je ubitačno oruđe, koje se može koristiti za pravu stvar, ali i za izazivanje katastrofe, kaže Čuzović. On je izjavio da Kurir koristi „nadgradnju stvarnosti“ i krši novinarsku etiku, ako je to uslov da se spase nečiji život.

Ukoliko time spasavamo život, nećemo oklevati da izazovemo najstrašnije emocije kod čitalaca, kako bi sakupilo što više novca za lečenje nekog deteta, rekao je Čuzović.

Foto: NUNS

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , , , , , ,

Send this to a friend