Prvi veb kritičar loše novinarske prakse u Srbiji

17. јуна 2013. • Etika i kvalitet • by

Srbija je početkom ovog meseca konačno dobila prvi sajt koji se bavi kritikom loših novinarskih poteza. Novinari udruženja Njuz.org pokrenuli su sajt posmatrac.rs koji će kritički pisati o izveštavanju domaćih medija, a cilj sajta je da doprinese širenju medijskog pluralizma i medijske pismenosti u društvu, i to prvenstveno razvojem kritičke svesti kod konzumenata vesti u našoj zemlji.

Posmatrac.rs će tako od ovog meseca konstantno ukazivati na neprofesionalizam u domaćim medijima, a posebna pažnja biće posvećena onlajn medijima jer oni podležu najmanjoj regulativi.

„Kritikovanjem loše prakse, Posmatrač se bori za povećanje etičnosti u radu domaćih medija, kao i za poboljšanje položaja novinara. Misija će biti ispunjena onda kada publika sa većom dozom kritičnosti bude pratila medije“, kaže glavni urednik projekta Posmatrač Nenad Milosavljević. Realizaciju ovog projekta pomogao je i Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) u okviru konkursa 4PI.

Autori tekstova na ovom sajtu biće i poznati urednici i medijski profesionalci koji su dobro upoznati sa funkcionisanjem domaćih medija, a spremni su da javno kritikuju neprofesionalnost svojih kolega.

Tako se na sajtu već sada mogu pročitati kolumne Zorana Prerdovića pod nazivom Ima li života posle tabloida,  Milana Ćulibrka pod nazivom Srpski mediji: ne čitaj kako je napisano, ali i studije slučaja Seks, laži i klikovi, Ljubavnik iz mrtvačnice i Hrvatska himna kao žrtva neproverenih informacija.

Medijskim profesionalcima korisna bi mogla da bude i rubrika “Rečnik” posvećena definisanju medijskih termina, dok se savremeni medijski trendovi i dešavanja u svetu mogu pratiti u okviru rubrike “Mediji danas”.

O značaju ovog sajta govori i činjenica da su kršenje etičkih principa i neprofesionalizam  postali svakodnevna praksa u domaćim medijima, na šta je u više navrata upozoravala i Evropska opservatorija za novinarstvo. Kada dva i dva postanu pet, Gde je granica novinarske pažnje i Temperatura istopila kodekse, samo su neki od tekstova koji svedoče o (ne)profesionalizmu medija u našoj zemlji.

Osnivači Posmatrača boriće se i za to da publika ne bude pasivni primalac informacija, već da kritički prati medije, da ukršta izvore i sama proverava informacije, ali i da bude radoznala i polemiše o njima. Stoga su svi čitaoci pozvani da na mejl adresu [email protected] šalju svoje predloge, sugestije i kritike, i time doprinesu radu sajta i kreiranju što kvalitetnijeg sadržaja.

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , ,

Send this to a friend