Politika u „Politici“

25. септембра 2012. • Etika i kvalitet, Medijska politika, Novinarstvo • by

Afera Politika ponovo je aktuelizovana. Vlasnici javnih glasila, samo naizgled vidljivi. Obelodanjivanje imena i rasprave o odgovornosti otvorile su veliki broj pitanja, ali je problem transparentnosti vlasničke strukture u medijima, ponovo, nepredvidivo brzo nestao iz fokusa pažnje javnosti.

Iako se priča o prodaji WAZ-ovog dela Politike naprasno pojavila krajem juna, način na koji se ugasila nije obećavao da će to biti novela drugačija od one na koju smo navikli kada je reč o prodaji srpskih medija. Dva meseca kasnje, vicepremijer Aleksandar Vučić u Dnevniku Javnog servisa obelodanjuje ime čoveka koji je postao vlasnik 49 odsto akcija najstarijeg lista na Balkanu, ali i ne samo tog glasila. Prema Vučićevim rečima, firma Miroslava Bogićevića „Farmakom“ „bila je prinuđena“ da preko svojih ćerki firmi (Ist medija grup, registrovana u Moskvi) učestvuje u kupovini 50 odsto udela „Politike“, kako bi “učinila uslugu najvećoj stranci u bivšoj vladi”, odnosno Demokratskoj stranci.

Ugovor o kupoprodaji 50 odsto vlasničkog udela u preduzeću „Politika“ novine i magazini (PNM) zaključen je 29. juna 2012. godine između „Ist medija grupe“ iz Moskve i „Ost medija holdinga“ iz Beča kao prodavca, prema ceni od 4,7 miliona evra, od kojih je prodavcu isplaćeno četiri miliona evra, a ostatak od 700.000 kupac će isplatiti do 1. decembra 2014. godine. To, međutim, nije bio kraj – firma “Farmakom” je, tvrdi Vučić, učestvovala u kupovini novosadskog Dnevnika i Večernjih novosti po nešto drugačijoj procedure, odnosno kupujući potraživanja koja su oezbeđena založnim pravom. Kako bi priča bila za istražitelje još zanimljivija i slučaj „Politika“ vodi do afere „Agrobanka“, budući da deo novca iz kredita „Nove Agrobanke“ i „Privredne banke Beograd“ (dokumenti preuzeti sa sajta www.rts.rs: slučaj Politika, slučaj Večernje novosti i slučaj Dnevnik). U međuvremenu, vlasnik Farmakoma potvrdio je da je kupio 50 odsto akcija dnevnog lista „Politika“, uprkos činjenici da je to u junu negodovao.

Pitanje zašto država nije pokrenula pravo preče kupovine, otvorilo je nove optužbe o načinu trošenja novca u Politici. Odgovarajući na optužbe predsednice UNS-a Ljiljane Smajlović da je, zajedno sa bivšim premijerom Mirkom Cvetkovićem, direktno odgovorna, doskorošnja predsednica Upravnog odbora „Politike“ a.d. Sonja Liht izjavila je da su članovi Upravnog odbora pokušavali da nađu novac za otkup udela od kompanije „Vac“, ali da nisu uspeli, iako su o tome obavestili i Vladu. Liht tvrdi da bi I takva kupovina bila u najmanju ruku problematična, jer bi država postla stoprocentni vlasnik, što je ponovo u suprotnosti sa Medijskom strategijom, prema kojoj država mora da se povuče iz vlasništva u medijima. Lihtova je zatim optužila Smajlovićku da je dovela Politiku na “ivicu ambisa”, što je Smajlovićka oštro demantovala – u međuprostoru, stvarni problem netransparentne vlasničke strukture nije dobio ni nagoveštaj da će se rešiti.

Dok se vlasnici pojavjuju i nestaju, problemi ostaju. U prethodnom periodu značajno je opao tiraž najuglednijeg lista. Prema podacima sa kojima se operisalo tokom ovih rasprava, tiraž je smanjen gotovo za trećinu, sa 75.000 na 50.000. Veliki broj uglednih novinara napustio je list, uz socijalni program. Nova vlasnička struktura zasigurno neće bitno uticati da se ovaj trend zaustavi, jer sudeći prema načinu na koji je ušla u priču o Politici, oživljavanje ovog lista nije glavni cilj.

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , , , , , , ,

Send this to a friend