Nebitne vesti: Sažvakati pre gutanja

25. фебруара 2012. • Etika i kvalitet, Novi mediji i Web 2.0 • by

“Ugasite televizor ako znate više od voditelja.”

Takva preporuka, gotovo komično očigledna, poziva konzumente da razmotre niz  scenarija u kojima je njena primena iznenađujuće prikladna. U svojoj poslednjoj knjizi Nebitne vesti: Manifest za kritičkog konzumenta vesti (izdatoj na italijanskom jeziku u Milanu,  u Americi će biti izdata 2012. godine), Piter Laufer nudi niz mudrosti kojih bi trebalo da se pridržava savremeni konzument vesti: one su racionalne, lako je ih se pridržavati, ali i prevideti u glasnom svetu tvitova, novosti i neprekidnog ažuriranja.

Laufer, nagrađivani novinar sa bogatom karijerom u elektronskim medijima, pravljenju dokumentaraca i u akademskoj zajednici,  nudi čitaocima razuman vodič za snalaženje u konstantnom ratu sa informacijama. “U opasnosti smo da zbog buke propustimo vest”, upozorava Laufer.

Uveren da moramo naučiti nove načine da tumačimo  hiperaktivne vesti, Laufer ističe svoj moto: ”Jučerašnje vesti, sutra”. Osim ako se ne desi da budete u centru određenog događaja, koliko je bitno da se skupe svi detalji događaja koji se dešava veoma daleko? Dvadesetčetvoročasovni informativni kanali bi svakako da nas ubede da je bitno, pozivajući nas da ostanemo u toku i ne propustimo ključne novosti. “Da li ste poznavali lično princezu Dajanu?”, pita Laufer. “ Verovatno ne. Pa ako zaista nemate ništa pametnije u životu da radite,  zašto je neophodno da budete zatrpani sitnim detaljima i spekulacijama o udesu u kojem je poginula? ”

Lauferovih 30 pravila za snalaženje na savremenom medijskom terenu su jednostavna, a veoma pragmatična (na primer: “Ne čitajte reemitovane (eho) vesti”, “Pročitajte ceo tekst”, “Tražite informacije koje doprinose znanju”). On podstiče neku vrstu ponovnog osposobljavanja publike. Posao sa vestima se temelji na tome da korisnici konzumiraju, a ne da prave vesti”, piše Laufer. Ako dozvolimo da nas zaplaši stalno brbljanje vesti, ili jos gore, vesti koje su kao brbljanje, i poverujemo da ne možemo napraviti nikakvu promenu i da će nas vesti sve više zatrpavati, onda to i zaslužujemo.” Drugim rečima: preuzmite inicijativu. Naravno, osim ako vam ne smeta da ležite na kauču i dozvolite da vam gomila bučnih medijskih stručnjaka diktira koji su vam događaji bitni.

Nebitne vesti, proizvod bogate karijere, je poslastica za čitanje, prožeta humorom i anegdotama iz medijskog okruženja. Kao potrošačke zveri, blago prehranjeni konzumenti vesti, dobijamo taktički podsetnik da sažvaćemo informacije pre gutanja.

Kraća verzija prikaza ove knjige objavljena je u nemačkom  Schweizer Journalist Nr. 12/2011 + 1/2012.

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , ,

Send this to a friend