Letonija počela da meri Indeks agresivnosti na internetu

20. јануара 2012. • Etika i kvalitet, Novi mediji i Web 2.0 • by

Na međunarodni UNESCO dan tolerancije, 16. novemebar, istraživači komunikacija sa Riga Stradins Univerziteta (Riga Stradins University – RSU) prezentovali su prvi indeks agresije internet komentara u Letoniji.

Istraživači su koristili poseban metod pomoću kojeg se izdvajaju agresivne i uvredljive ključne reči i meri se učestalost njihovog pojavljivanja u komentarima.

Analizirajući više od 65.000 reči koje su korišćene u internet komentarima, eksperti su izabrali 900 ključnih reči koje odražavaju emocionalnu agresiju i zlostavljanje. Anda Rozukalne (Anda Rozukalne), predsednik Odeljenja za komunikacione studije pri RSU, objasnila je da su reči podeljene u tri grupe: agresivne, srednje agresivne i veoma agresivne. Istraživači su zatim, koristeći posebno dizajniran IT program, razvijen na Institutu za matematiku i kompjuterske nauke na Letonskom univerzitetu (Institute of Matematics and Computer Science – University of Latvia), merili učestalost pojavljivanja ovih reči.

Rezultati iz prvog istraživanja (koje je sprovedeno od 28. maja 2011. do 30. oktobra 2011.) na tri najpopularnija internet medijska sajta u Letoniji – tvnet.lv, delfi.lv i apollo.lv, pokazali su da je najučestalije korišćena agresivna reč u internet komentarima „visiti, obesiti“ („kart“, korišćena 555.435 puta). Ostale najučestalije korišćene reči sa agresivnom konotacijom bile su „bitanga, vaška“ („uts“, korišena 310.806 puta), „upucati, ubiti“ („šaut“, 296.917 puta korišena), „nabiti“ („auns“, korišćena 269.912 puta), „protiviti se“ („azis“ korišćena 216.267 puta), „pretući“ („sist“ korišćena 168.360 puta), „pretrpeti“ („ciest“ korišćena 151.686 puta), „rat“ („karš“ korišćena 131.191 put), „leševi“ („likis“, korišćena 112.213 puta) i „budala“ (aksts“, korišćena 106.583 puta).

Ove reči otkrivaju da mnoge arhaične forme mišljenja i načina izražavanja i dalje postoje u Letonskoj kolektivnoj svesti. Ilva Skulte (Ilva Skulte), docent na RSU, dalje objašnjava da ovi podaci mogu ukazati da mnogi ljudi osećaju potrebu za nečim nalik Zakonu linča, gde se komentari koriste za razračunavanje sa onima za koje se veruje da su umešani u ilegalne radnje, a sve to bez istrage i sudskog procesa.

Istraživanje pokazje da se emocionalna agresija u komentarima pojavljuje kao reakcija na vesti koje su najčešće posvećene politici, političkim ličnostima ili porazima u sportu.

Sve u svemu, sva tri analizirana medijska sajta korišćena u ovoj studiji imala su sličan nivo agresije, a nagli porasti agresivnih komentara su se podjednako pojavljivali na sva tri sajta. Studija je pored toga otkrila da je najveći deo agresivnih komentara uperen protiv glavne ličnosti u tekstu, autora ili medijske kuće odgovorne za objavljivanje teksta.

Ovo istraživanje sprovedeno je uz pomoć Kancelarije letonskog ombudsmana (Latvian Ombudsman’s Office) i Fridrih Ebart Fondacije (Friedrich Ebart Foundation). Indeks agresije će nastaviti da meri onlajn medijski sadržaj  na mesečnom nivou. U budućnosti će biti kreirana stranica posvećena ovom indeksu koji će ocenjivati i komentare na medijskim sajtovima za Letonsku populaciju na ruskom jeziku.

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , , ,

Send this to a friend