Kroz lupu Saveta Evrope

14. јануара 2013. • Etika i kvalitet, Novinarstvo • by

Novinari u Srbiji izloženi stalnim pretnjama, optužbama političkih moćnika i fizičkim napadima, navodi se u dopunjenom izveštaju komiteta za medije Saveta Evrope. Iako se u dokumentu detaljno navode svi napadi, novinari u Srbiji, nisu tome posvetili previše mesta u svojim izveštajima.

U izveštaju o medijskim slobodama u Evropi koji je u okviru Saveta Evrope objavio Komitet za kulturu, nauku, obrazovanje i medije, navodi se da su u drugoj polovini 2012. godine psihičko i fizičko nasilje nad novinarima, uznemiravanje i pritisci nastavljeni nesmanjenim intenzitetom. Takvo stanje očigledno je u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini i delu zemalja jugoistočne Evrope. To nije začuđujuće, budući da je reč o zemljama koje “pokrivaju” i raniji izveštaji o slobodi medija, pa se konstatuje da je ovakvo stanje nažalost permanentno i uobičajeno, iako svakako alarmantno i zabrinjavajuće.

Posebno se ističe specifično učešće države u kreiranju loših zakona i pritiscima da se oni primene, podvlači se i da je nesmanjena primena sile protiv medijskih poslenika, blogera i drugih koji pokušavaju da iskažu svoje političke stavove ili na drugi način kritikuju i upozoravaju javnost. Eksperti Saveta Evrope ističu i da je dosta toga u rukama policije i javnih radnika koji su, po pravilu, dužni da brane zakon.

Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO) objavila je u julu dokument u kome istupa protiv serije optužbi koje su političari izrekli novinarima, često ponižavajućim i neprimerenim jezikom. To se naročito odnosi na slučajeve zabeležene u Rumuniji, Bugarskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini (naročito Republici Srpskoj) . Pet meseci kasnije, ista organizacija zatražila je od nadležnih da ispitaju seriju napada na novinare.

Tim slučajevima detaljno se bavi izveštaj Saveta Evrope, ističući da su novinari u Srbiji izloženi konstantnim napadima, kao i da su u svom izveštavanju potpuno obeshrabreni sveprisutnom korupcijom i kriminalnim miljeom u kojem žive i rade.

Da situacija bude jasnija, pobrojano je nekoliko primera. Sredinom oktobra eksplodirala je bomba u kući Damira Dragića, novinara dnevnog lista Informer. U ranim jutarnjim satima, takođe u oktobru, molotovljev koktel bačen je na terasu novinarke TV Kopernikus Biljane Vujović. Ekplozivna naprava bačena je, istog meseca, i u okrilje porodične kuće novinarke B92 iz Vranja Tanje Janković, ali na sreću nije eksplodirala.

Mesec dana ranije, zabeležena je serija napada i pretnji novinaru Večernjih novosti iz Loznice Vladimiru Mitriću, poznatom po tekstovima koji za temu imaju korpuciju lokalnih zvaničnika. U izveštaju se ističe i da je nepoznata osoba otvoreno pretila Mitriću u lokalom kafiću, bez obzira na činjenicu da je u tom trenutku bio u pratnji policajca zaduženog za njegovu zaštitu. Da podsetimo, novinar Vladimir Mitrić duži niz godina ima policijsku zaštitu budući da mu je 2005. godine policajac, koji ga je napao na kućnom pragu, naneo teške telesne povrede.

Tražeći od vlasti da reaguje na napade, sekretar SEEMO Oliver Vuković ističe da je sasvim moguće i izvesno da će napadi proći nekažnjeno, što se dešavalo i ranije.  Ono što bi takođe moglo da bude alarmantno je činjenica da novinari nisu posvetili previše pažnje napadima na svoje kolege. Čini se da je orijentacija medija za koje rade kolege dobila primat nad činjenicom da su oni napadnuti. A to je, možda, najbolji pokazatelj stanja u profesiji.

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , , , , ,

Send this to a friend