Dve strane izveštavanja

17. децембра 2011. • Etika i kvalitet, Spinovanje i odnosi s javnošću • by

Poljski novinari uživaju u svom poslu, ali u isto vreme primećuju stalno kvarenje profesije, pokazuje istraživanje Instituta za medijski monitoring (Institute of Media Monitoring’s) u izveštaju “Novinari 2010” (“Journalists 2010” report).

Izveštaj pokazuje da je više od tri četvrtine ispitanih zadovoljno svojom profesijom, a njih 59 odsto posao izjednačava sa strašću. Ipak, veliki jaz postoji između stvarnog stanja stvari i željenog radnog mesta.

Podaci pokazuju da je 64 odsto od 500 anketiranih reklo da se pokretačka snaga za rad može pripisati zahtevima poslodavca. Sa druge strane, novinari kažu da njihov rad treba da bude zasnovan na savesti (59%) i etičkim kodeksima (24%). Ekspanzija  interneta, pad profesionalnih standarda i tabloidizacija medija naznačeni su kao krivci za jaz između novinarskog rada i očekivanja. Gotovo polovina ispitanika kao glavni problem ove industrije vidi prisustvo amatera u novinarskom poslu. Istovremeno, 46% ispitanika kao značajan problem vidi politizaciju profesije, za njih 39% problem su smanjene plate, dok 36 odsto ističe različite vrste manipulacija. Gotovo svi novinari koji su učestvovali u istraživanju istakli su da postoji neki oblik pritiska ili manipulacije, ali samo 36 odsto njih smatra da je to značajan problem.

Istraživanje Instituta za medijski monitoring pokušava da ustanovi vezu između novinara i zaposlenih u sektoru odnosa s javnošću.  Jedno od najzanimljivijih otkrića je da svaki drugi novinar razmišlja da postane profesionalac u sektoru odnosa sa javnošću u nekom trenutku svoje karijere. Privlačnost tog zanimanja novinari izgleda vide u većim zaradama. Procenjujući saradnju novinara i profesionalaca u oblasti odnosa sa javnošću, većina medijskih poslenika se žali da PR material ima nisku informativnu vrednost, da je irelevantan ili neprikladan za pojedine medije.

Za više informacija o izveštaju kliknite ovde.

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , , , , ,

Send this to a friend