Čemu služi novinarsko obrazovanje?

15. јула 2014. • Etika i kvalitet • by

Robert Pikard, direktor istraživanja na Rojters Institutu za studije novinarstva u Oksfordu, kritikuje ulogu i funkciju novinarskih škola.

Pikard je na Rajerson Univerzitetu u Torontu rekao  da u okruženju u kom „profesionalno novinarstvo dosta gubi na funkcionalnosti i značaju za društvo“, kursevi za novinarstvo moraju da pripreme svoje studente unapred da se nose sa budućim izazovima.

„Niko ne može da predviđa budućnost, naravno“, ali akademski profesor „mora da pomogne studentu kako da pronađe, interpretira i usmeri svoj put kroz nju“, kaže Pikard. „To nije nemoguće i obavlja se svakodnevno u drugim profesionalnim programima u poslovanju, inženjeringu i biomedicini“ koji znaju kako da se fokusiraju na „fundamentalna znanja i praksu, sredstva za otkrivanje novih znanja i prakse, i koji znaju kako da revolucionarne tehnologije i praksu koriste na inovativan način zarad ostvarenja ciljeva“. Novinarstvo se podučava na univerzitetima već 150 godina i nije stvorilo osnovnu bazu znanja koje je potrebno.

U trenutnoj krizi, novinarsko obrazovanje je ugroženo time što se suviše prilagođava većini zaposlenih u industriji tradicionalnih medija.  Pikard navodi da „predavači novinarstva ne bi trebalo da učestvuju u projektima koji primarno eksploatišu njihove studente“, jer previše opuštena veza između teorije i tradicionalne novinarske prakse može otežati prilagođavanje novoj realnosti.

Ovo predstavlja veći problem u Nemačkoj nego u SAD-u i Kanadi: univerziteti u Hamburgu i Lajpcigu nadavno su smanjili program za novinarstvo, a dobar deo prakse se i dalje nudi u privatnim novinarskim školama koje su integrisane u velike medijske konglomerate.

Kursevi preduzetničkog novinarstva postaju popularni (u zemljama engleskog i nemačkog govornog područja), ali Pikard kaže da to donosi nov niz problema. „Retko koji od ovih programa podučava neko ko je ikada bio preduzetnik“, kaže Pikard. „ Mnogi zapravo prvenstveno podučavaju studente kako da budu frilenseri.“

I dok škole možda uče ili ohrabruju svoje studente da budu frilenseri, ne uspevaju da pripreme mnoge od najboljih među njima da prežive na brutalnom tržištu za koje se školuju.

Tekst je objavljen u listu Tagesspiegel 10. juna 2014.

Foto: City College Norwich / Flickr Cc

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , , , , , ,

Send this to a friend