Broj ubijenih i uhapšenih novinara dramatično raste

15. фебруара 2014. • Etika i kvalitet • by

U poslednje dve godine broj ubijenih ili uhapšenih novinara dramatično je porastao, naveo je Komitet za zaštitu novinara (CPJ) u godišnjem izveštaju. Najviše novinara ubijeno je u Siriji, dok je u Turskoj najveći broj njih uhapšen, navodi se izveštaju „Napadi na medije“ objavljenom u Njujorku.

U izveštaju se „kao rastuća pretnja“ osuđuje i sve opsežnije špijuniranje koje sprovode tajne službe SAD i drugih zemalja. „Poslednje dve godine bile su apsolutno užasne, najgore u istoriji CPJ“, izjavio je direktor komiteta Džoel Sajmon.

U 2013. uhapšeno je 211 novinara, a čak 70 ubijeno, dok je prethodne godine poginuo 21 novinar, a 232 njih je zatvoreno. Sajmon je ocenio da je uzrok ovakvih rezultata oružani sukob u Siriji gde „nema nikakvog poštovanja za rad medija“ i gde su novinari mete ili ginu u razmeni vatre.

Glavni razlog za hapšenje i zatvaranje novinara su optužnice u okviru borbe protiv terorizma. U izveštaju se navodi da za 94 odsto ubistva novinara u 2013. niko nije optužen. Najveće pogoršanje u medijskim slobodama zabeleženo je u Egiptu, pa je tako ta zemlja prvi put u 2013. u samom vrhu liste po broju uhapšenih novinara, a treća po broju poginulih novinara.

Sirija je i dalje najopasnija zemlja za rad novinara, sa više od 63 novinara poginulih od 2011, a samo u protekloj godini poginulo je njih 29. Više od 80 novinara oteto je u toj zemlji od izbijanja sukoba pre tri godine, a samo u 2013. njih 57. U Turskoj je uhapšeno najviše novinara – 40, dodaje se u izveštaju.

Komitet je naveo i da su SAD špijuniranjem „podrile svoju globalnu lidersku poziciju u borbi za slobodu izražavanja i otvorenost interneta“, pogotovo u naporima da se umanji represija i ograničavanje interneta u zemljama poput Kine i Irana.

U Iranu se u zatvorima nalazi 35 novinara, a u Iraku je u 2013. poginulo deset novinara. Kina je treća zemlja po broju zatvorenih novinara – 32 uhapšeno je u prošloj godini, dok je druga zemlja u Aziji po broju uhapšenih novinara Vijetnam, gde je u 2013. zatvoreno njih 18.

U Rusiji „atmosfera u oblasti slobode štampe i izražavanja nije bila tako loša od pada Sovjetskog Saveza“, navodi se u izveštaju CPJ. U Latinskoj Americi – Meksiko, Brazil i Kolumbija nalaze se u deset najgorih zemalja sveta po borbi protiv nasilja nad novinarima. U Venecueli više nema „pouzdanog nezavisnog i kritičkog medija“, zaključuje se u izveštaju Komiteta za zaštitu novinara.

Foto: UNS

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, ,

Send this to a friend