Veb i digitalna izdanja novina sve čitaniji

23. априла 2013. • Ekonomija medija • by

Novine, koje su nekad oklevale u pokušaju da čitaocima naplate pristup svom veb sadržaju, počele su to da čine masovno. Kako se izdavači širom razvijenih zemalja Amerike, Evrope i Azije bore da nadomeste pad prihoda od svojih štampanih izdanja, tako Pay Wall postaje sve brojnije sredstvo u tome.

U ovom trenutku, ukupan broj američkih novina koje naplaćuju pristup putem Pay Wall-a se penje na preko 300.

Najpopularniji pristup plaćanja digitalnih izdanja je ustanovio Financial Times a kasnije ga usvojio i New York Times. Po ovom modelu, povremenim posetiocima sajta se ne naplaćuje sadržaj ali svi oni koji pređu prag od 10 članaka mesečno, u obavezi su da plate sadržaj.

The New York Times je pokrenuo svoj sistem za plaćanje pre dve godine i do kraja prošle godine je privukao 640.000 korisnika svoje digitalne verzije. Novine poput Die Welt i Neue Zuercher Zeitung su takođe usvojile isti, takozvani “merni” pristup, što planira i The Telegraph.

Ali, veliki iznosi se ne pojavljuju momentalno. Ciriški Neue Zuercher Zeitung, na primer, sada ima 13.000 digitalnih pretplatnika; ali i pre nego što je podigao svoj Pay Wall u oktobru 2012., imao je 12.000 korisnika svog “e-paper“ izdanja—plaćene digitalne replike.

“Drago mi je što smo uspeli,“ kaže Peter Hogenkamp, direktor digitala NZZ Media Grupe. „Nemam loših emocija povodom toga. Ali čini mi se da su Pay Wall prihodi precenjeni“, dodaje Hogenkamp.

Tekst je prvobitno objavljen na sajtu ABC Srbija. 

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , , ,

Send this to a friend