Teška umetnost balansiranja

17. децембра 2011. • Ekonomija medija • by

Artur J. Salzberger

Artur J. Salzberger

Sigurno znate za Ruperta Mardoka, ali da li ste čuli za Artura J. Salzbergera (Arthur J. Sulzberger)?

Verovatno ne, budući da je njegovo ime dobro poznato samo među akterima medijske industrije. Poput mnogih drugih novinskih izdavača, on ne čini mnogo da bi pridobio pažnju javnosti. Salzberger je izdavač porodične kompanije Njujork tajms (New York Times), a njegov čukun deda je autor slogana “Sve vesti koje su za štampu” (“All the news that’s fit to print”), koji je smešten u gornjem levom uglu  Njujork tajms impresuma.

Pre samo nekoliko godina Mardokov Njuz korp (News Corp) je progutao Volstrit žurnal (The Wall Street Journal), izmenio ga, eliminisao neke zastarele tendencije i ponovo lansirao novine. Tada je bilo dosta spekulacija o tome da li će Njujork tajms morati da se obračuna sa opasnim konkurentom na svom terenu. Neko vreme, “Seda Dama” – kako s naklonošću Amerikanci nazivaju list – bila je blizu bankrota. Na sreću, meksički investitor i TV magnat Karlos Slim (Carlos Slim) pritekao je u pomoć i uložio 250 miliona dolara u Njujork tajms.

Čini se da je od tada situacija manje napeta. Njujork tajms bi za kratko vreme mogao da dostigne cirfu od 400.000 onlajn korisnika njihovog sadržaja koji se naplaćuje. U međuvremenu, reputacija Volstrit žurnala je pretrpela štetu zbog toga što pripada Mardoku. Pre mnogo godina nemačka kompanija Špringer (Springer) je bila prinuđena da nauči sličnu lekciju, i ukratko, to je teška umetnost balansiranja. Ideja je da se većina novca zaradi preko žute štampe, a istovremeno održava pozicija visokokvalitetnih novina na elitnom tržištu. Kredibilitet i dostojanstvo koje imaju Njujork tajms, Frankfurter algemajne (Frankfurter Allgemeine), Zidojče cajtung (Süddeutsche Zeitung), i Noje Curher cajtung (Neue Zürcher Zeitung) jednostavno je teško dostižno za novine koje pripadaju većem medijskom konglomeratu.

Objavljeno u Die Furche, No. 39/2011, autor: Štefan Rus-Mol (Stephan Russ-Mohl)

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , , , , , ,

Send this to a friend