Svaki peti kupuje novine

13. децембра 2012. • Ekonomija medija • by

Istraživanje o čitanosti dnevne štampe u Srbiji pokazuje da listovima nedostaju životne i istraživačke priče.

Dnevne novine u Srbiji svakoga dana kupuje skoro 23 odsto internet korisnika, dok ih u elektronskom izdanju na internetu čita više od 70 odsto ispitanika, pokazuju rezultati istraživanja Danasa o čitanosti dnevne štampe, sprovedenog među internet korisnicima putem sajta tvojstav.com na uzorku od 315 ispitanika. Rezultati pokazuju da 18 odsto ispitanika nikada ne kupuje dnevne novine, dok jednom ili više puta sedmično to čini po 12 odsto internet korisnika. S druge strane, svega oko dva odsto odgovorilo je da nikada ne čita novine na internetu, ponekad to čini više od 12 odsto njih, više puta nedeljno 13 odsto, a jednom nedeljno elektronska izdanja novina „lista“ tek oko 1,5 odsto ispitanika.

Najčitanija rubrika u dnevnim listovima, sudeći prema odgovorima ispitanika, jeste rubrika „društvo“, za koju se najradije opredeljuje 17 odsto čitalaca, dok iza nje slede političke teme – 16 odsto i vesti iz sveta – 14 odsto. Inače, rezultati pokazuju da nema većih razlika između ostalih rubrika u novinama po čitanosti.

Većina od 65 odsto ispitanika rekla je da na internetu čita nekoliko dnevnih novina, a za samo jedan list opredelilo se 11 odsto. Skoro sve dnevnike onlajn prati svaki peti ispitanik, a nijedne skoro tri odsto njih.

Skoro 40 odsto internet korisnika smatra da dnevnim listovima nedostaje više kvaliteta, a 37 odsto njih misli da bi trebalo imati i više istraživačkih priča. Svaki deseti ocenjuje da nedostaju „životne priče“ u novinama, dok svaki dvadeseti bi i veći broj fotografijama na stranama. Među odgovorima koje su ispitanici sami dopisivali na pitanje šta nedostaje dnevnoj štampi u Srbiji, izdvajaju se da bi listovi trebalo da budu više objektivni i sa istinitim informacijama, kao i da je potrebno više kvalitetnih, pismenih i obrazovanih novinara.

Tekst je prvobitno objavljen u dnevnom listu Danas, 11. decembra 2012.

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , ,

Send this to a friend