Pink ispred RTS-a, kablovska u ekspanziji

17. јула 2013. • Ekonomija medija, Medijska politika • by

Gledanost nacionalnih TV stanica u konstantnom je padu još od 2010. godine, baš kao i gledanost prvog programa RTS-a koji je posle višegodišnje dominacije prvo mesto na listi najgledanijih televizija prepustio Pinku.  Prema najnovijim podacima agencije ABG Nielsen koji se odnose na prvi kvartal ove godine, Pink je najgledanija televizija u zemlji sa udelom u gledanosti od 22 odsto, slede RTS1 sa 21 i Prva sa 17 odsto.

Osim promene na vrhu liste najgledanijih televizija, beleže se i značajne promene u prenosu signala, pa je ove godine broj domaćinstava sa kablovskom televizijom prvi put pretekao one koji signal „hvataju“ antenom. Tako kablovsku, IPTV ili neku drugu platformu koja omogućava veći broj TV kanala trenutno koristi 60 odsto domaćinstava u Srbiji, a Pink 2 je sa 1,6 odsto udela u gledanosti prva na listi najgledanijih kablovskih televizija u zemlji.

Poređenja radi, prošle godine je broj domaćinstava sa kablovskom i zemaljskom televizijom bio izjednačen, a na osnovu svih pokazatelja se očekuje širenje kablovske mreže i u narednom periodu.

“Prema podacima za period od januara do aprila 2013. godine, nacionalne TV stanice učestvuju u ukupnoj gledanosti sa više od 75 odsto. S druge strane, u kablovskom sistemu nacionalne stanice imaju udeo u gledanosti od 62 odsto, dok je ostatak prostora „rezervisan“ za kanale koji se emituju samo u kablovskom sistemu. Ipak, u ukupnoj gledanosti kablovski programi učestvuju sa 13 odsto, ali beleže konstantan trend rasta”, objašnjava Predrag Lozović iz agencije Nilsen Audience Measurement Serbia.

Kada je reč o navikama publike u našoj zemlji, najilustrativniji su podaci o najpopularnijim televizijskim sadržajima koji ukazuju na potpunu dominaciju zabavnih programa. Tako je filmski i serijski program sa 30 odsto čak deset puta gledaniji od informativnog, koji je istovremeno četiri puta manje gledan od sportskog i dva puta manje od muzičkog programa.

Uprkos činjenici da je trend prelaska sa zemaljske na kablovsku televiziju sve izraženiji, baš kao i porast gledanosti kablovskih televizija, kvalitet signala i kontrola onoga što gledamo na malim ekranima još je daleko od zadovoljavajućeg nivoa.

Osnovni “krivac” za to je nedovršen proces digitalizacije, koji su već završile gotovo sve evropske zemlje, a u našoj je dodatno usporen raspisivanjem konkursa za dodelu nekadašnje frekvencije TV Avale. Prvobitno planiran rok za završetak digitalizacije bio je april 2012. godine, ali je iz tehničkih razloga odložen za 17. jun 2015. kada je i poslednji rok u Evropi da se sa analognog TV signala pređe na digitalni.

Provajder svih podataka korišćenih u tekstu je Nielsen Audience Measurement Serbia, a svi podaci o gledanosti TV programa dobijeni su elektronskim merenjem gledanosti TV programa. Ova merenja svakodnevno se obavljaju uz pomoć posebnih merača gledanosti (piplmetara) koji su ugradjeni u ukupno 880 domaćinstava širom Srbije. Podaci su reprezentativni za kompletnu populaciju Srbije bez Kosova staru 4 i više godina (6.834.00 stanovnika). 

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , , , ,

Send this to a friend