Oglašivači spasavaju štampu

14. фебруара 2012. • Ekonomija medija, Novi mediji i Web 2.0, Spinovanje i odnosi s javnošću • by

Štampa ne gubi trku kada je o oglašavanju reč, pokazuje istraživanje. Za oglašivače  jednako su zanimljiva i dnevna izdanja i magazini. Budućnost  – i print i onlajn.

Kampanja “Do sada neprevaziđen oglas” počela je od kraja januara 2012. godine u svim medijima okupljenim oko srpske Asocijacije medija. Cilj kampanje je da se promoviše značaj oglašavanja u štampanim medijima, a odluku za ovakvu kampanju Asocijacija je, kako navode na svom sajtu, donela  imajući u vidu rezultate istraživanja koje je sprovela agencija Ipsos Stratedžik marketing: “Efikasnosti i efektivnosti oglašavanja u štampanima medijima”.
Istraživanje, koje je naručila Asocijacija, a finansijski podržali Misija OEBS-a u Srbiji, Ministarstvo kulture, informisanja  i informacionog društva i kompanija “Centroproizvod”, pokazalo je da je oglašavanje u štampi i dalje veoma efikasno, kako u dnevnim listovima, tako i u magazinima. Čitaoci najčešće obrate pažnju na reklame u dnevnim novinama, a gotovo svaki treći kupi taj proizvod posle prikazivanja reklame. Prema rezultatima istraživanja, reklame u dnevnim novinama su informativne, nenametiljive, ali nisu dovoljno zabavne i duhovite, dok su reklame u magazinima lepo dizajnirane, nenametljive i –  manje informativne. Gotovo 40 odsto ispitanika redovno kupuje proizvod ili uslugu koju su prvi put videli na reklami, a svaki treći preporuči nekom drugom taj reklamirani proizvod ili uslugu.

Analiza je pokazala da je, uprkos stalnom strahu da štampa neće opstati i evidentnom padu tiraža, za oglašivače taj medij itekako zanimljiv, što iz finansijskih razloga, ohrabruje. Oglašivači su, pokazuje istraživanje, naveli čitav niz komparativnih prednosti prilikom reklamiranja “na papiru”.

Publika u Srbiji  televiziji daje prednost zbog informacija o aktuelnim događajima (iako su prve asocijacije na TV – filmovi, zabava, gubljenje vremena);  radio najviše slušaju ujutru u automobilu i u gradskom prevozu, dok dnevna štampa služi da bi dobili informacije o aktuelnim zbivanjima i odnosno više informacija o aktuelnoj temi. Internet, kažu ispitanici, služi za trenutne informacije o aktuelnoj temi i  za dodatno, opsežno informisanje o nekom događaju, dok se časopisi čitaju tokom slobodnog vremena.

Čitav niz faktora utiče na izbor mesta za oglašavanje, pokazuju ankete. Imidž i uređivačka politika imaju značajnu ulogu kada je reč o izboru medija u kome će se plasirati oglasi, a kao kritiku oglašivači navode visoku cenu oglasa (iako je investiranje u kampanju u štampi mnogo jeftinije nego u kampanju na televiziji), loš kvalitet štampe za odredjena vizuelna rešenja i nedovoljanu inventivnost u formatima oglasa. Kao jednu od sugestija, oglašivači navode bolju saradnju datog medija sa sopstvenim online izdanjem.

Ekpanzija online izdanja u Srbiji sve više dolazi do izražaja, što će otvoriti prostor za novi način oglašavanja. Asocijacija medija navodi da je sajt Blica 16. januara zabeležio 1.184.727 poseta. Istovremeno, prema listi koju objavljuje PC Press, elektronsko izdanje Blica proglašeno je za najbolji domaći sajt za prethodnu godinu u kategoriji Vesti i informacija. Imajući na umu da je  broj poseta veći nego zbir svih štampanih izdanja u Srbiji, online će očigledno,  u bliskoj budućnosti postati najtraženiji prostor za reklamiranje.

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , , , ,

Send this to a friend