Kada vest postane video igra

2. октобра 2013. • Ekonomija medija, Novi mediji i Web 2.0 • by

Vesti kao interaktivne igre i uredničke igre su interaktivne video igre koje saopstavaju vesti putem interaktivne grafike kojom čitalac upravlja kako bi stvorio različite scenarije.

Igre su savršene za novine. One angažuju citaoce, stvaraju osećaj zajednice, podstiču deljenje sadržaja i mogu, na primer, da produže vreme koje korisnici provedu na sajtu onlajn dnevnih novina, kao što to na isti način čine drugi multimedijalni formati za informisanje.

Isprva su ih mediji koristili jednokratno za priče od globalnog značaja. Sada postaju popularnije, ali još su samo mali deo ekosistema informacija. Kompanije kao što je  Game of News brzo grade reputaciju kompanja kojima se treba obratiti za informativne interaktivne igre.

Glavne prepreke za razvitak  vesti kao interaktivnih igrara su troškovi kreiranja i vreme: potrebno je vise vremena i novca da se napravi igra nego obična grafika. Neki istraživački projekti traže rešenja ovih problema, fokusirajući se na efikasno generisanje grafike. Članak nedavno objavljen na sajtu ProPublica ukazuje da tehnologija potrebna za vesti kao interaktivnih igrara i nije toliko komplikovana.

Na primer, HeartSaver napravio je tim redakcije ProPublica za samo dva dana tokom Editors’ Lab Hackathon koji je održan u aprilu ove godine i bavi se pitanjem zdravstvene infrastrukture u Nujorku. U ovoj video igri igrači su prikazani na mapi Velike jabuke i moraju da odvedu što vise pacijenata sa srčanim udarom u Hitnu pomoć. Zapravo, bolnice imaju razlicite stope preživljavanja ovog zdravstvenog problema i vreme provedeno u transportu pacijenta do Hitne pomoći takođe mogu uticati na šanse za preživljavanje.

Kako su autori ovih igara objasnili, neki udaljeniji delovi Njujorka nemaju sobe za hitne slučajeve i igra prikazuje poteškoće sa kojima se građani mogu susresti pokušavajući da nađu dobru bolnicu u koju bi odveli bolesne i povređene. Složenost igre se povećava u slučajevima kada je  jer neophodan objekat udaljen. Čak i ako igrac samo petnaest sekundi provede uz ovu igru, ona prenosi snažnu poruku i ilustruje ključne tačke debate o zdravstvu.

gamification_map-300x212Novine možda još imaju otpor prema korišćenju vesti kao interaktivnih igara, jer smatraju da su igre suštinski trivijalne i da je to neprikladan način da se saopšte ozbiljne informacije. Ali, deluje da su čitaoci otvoreni za primanje informacija iz više izvora i nema razloga da pažljivo osmišljena, dobro prezentovana igra ne bude jedan od njih.

U mnogim slučajevima, ljudi su zapravo spremniji da plate više za igru, nego da čitaju tradicionalni digitalni informativni sadržaj. Vesti kao interaktivne igre mogu biti pravi način da informaciona industrija unovči deo svog sadržaja, produži vreme koje čitalac provede na sajtu i učvrsti njihovu lojalnost. Mediji bi stoga trebalo da iskoriste snagu ovog  novog medija.

Foto:  Vote!!! The GameHeartSaver.

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , , ,

Send this to a friend