Istraživanje otkriva nedostatak poverenja u tradicionalne medije

14. септембра 2012. • Ekonomija medija • by

Novo istraživanje o mobilnim medijima pokazuje da je poverenje u novinare i dalje visoko, uprkos rastućem nepoverenju u tradicionalne medije.

U petom nastavku serijala od šest delova koji razmatra uticaj mobilnih uređaja na konzumiranje vesti, Institut za novinarstvo Donald Rejnolds (Donald W. Reynolds Journalism Institute) je utvrdio da više od polovine odraslih u Sjedinjenim Državama više cene profesionalne novinare nego druge izvore.

Rezultati studije, koja je ispitivala kako korisnici i oni koji ne koriste mobilne uređaje gledaju na vesti medijskih kuća, pokazuju da više od 60 odsto potrošača „preferira sadržaje koje kreiraju profesionalni novinari“.

Uprkos opštem poverenju u novinare, anketa je pokazala da se  mnogi pozitivni utisci konzumenata značajno pokvare kada se razmatraju tradicionalni mediji u celini. Iako nisu utvrđene značajne razlike između onih koji vestima pristupaju preko mobilnih uređaja i onih koji to ne čine, studija je pokazala relativno visok nivo nepoverenja u tradicionalne medije,  jer manje od 37 odsto konzumenata ima poverenje u njih.

Studija je takođe otkrila da je poverenje u tradicionalne medije bilo veće među ženama i onima koji vesti uglavnom dobijaju iz nacionalnih elektronskih glasila, dok su gledaoci koji preferiraju Foks njuz (Fox Calbe News) i Em-Es-En-Bi-Si (MSNBC) ispoljili najviši nivo nepoverenja.

Kada je reč o interesovanju konzumenata za vesti bez reklama i one podržane reklamama, manje od 25 odsto ispitanika je reklo da bi bili spremni da plate višu cenu za sadržaje bez reklama.

Ostali zanimljivi nalazi ove studije ukazuju na razlike između polova – žene su nešto sklonije da kupe ili se pretplate na štampane mejnstrim medije.

Rodžer Fidler (Roger Fidler), autor istraživanja i programski direktor za digitalno izdavaštvo Instituta za novinarstvo Donald Rejnolds, objasnio je značaj ovog izveštaja istovremeno ukazujući na konfliktnu prirodu nalaza. „Naša analiza ukazuje da digitalni sadržaj koji su proizveli profesionalni novinari ima vrednost koju su mobilni korisnici spremni da plate. Ali smo otkrili i da poverenje može da bude najvažniji, ali i najproblematičniji faktor u ovoj vrednosti.“

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , ,

Send this to a friend