Internet sve uticajniji, televizija slabi

10. фебруара 2012. • Ekonomija medija, Novi mediji i Web 2.0, Novinarstvo • by

Uprkos činjenici da je još uvek dominantan medij kada je u pitanju informisanje građana, televizija poslednjih godina gubi uticaj na domaći auditorijum, koji se sve više okreće internetu.

Istraživanje „Mladi i novi mediji“, koje je tokom protekle godine sproveo Ipsos Stratedžik marketing, pokazuje da uticaj interneta konstantno raste, pa je veb  već postao glavni izvor informisanja za 18 odsto građana Srbije. Istovremeno uticaj televizije konstantno slabi, naročito među mladima, iako je još uvek svakodnevno prati 82 odsto građana – što je za pet odsto manje u odnosu na 2010. godinu. Rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju da 56 odsto populacije starije od 12 godine koristi internet (oko 3,6 miliona građana), a 41 odsto to čini svakodnevno. Taj procenat je duplo veći kada je reč o populaciji između 12 i 29 godina, pa čak 81 odsto te populacije svakodnevno koristi internet, što je porast od 13 odsto u odnosu na 2010. Upotreba veba je u direktnoj korelaciji sa starošću, pa je samo sedam odsto građana starijih od 65 godina imalo iskustva sa korišćenjem interneta.

Da novi trednovi polako dolaze i u našu zemlju svedoči i podatak da 40 odsto korisnika svakodnevno čita novosti na vebu, ali istovremeno dve trećine nikada ne piše komentare na vestima, blogovima ili forumima koje prate, što ukazuje da participacija još uvek nije na zavidnom nivou. Zabava je i dalje dominantna aktivnost u virtuelnom prostoru, pa tako Fejsbuk aktivno koristi 2,1 milion građana, a prosečna mlada osoba na najpopularnijoj društvenoj mreži provodi  tri i po sata dnevno, od čega je više od dva sata aktivna. Mladi u proseku imaju oko 420 prijatelja na Fejsbuku, a tek sa svakim desetim komuniciraju intenzivno.

Zanimljivo je da polovina korisnika tvrdi da je internet promenio njihove životne navike (što negira svega 6 odsto), a 70 odsto ispitanika priznaje da na vebu najčešće ostaje duže nego što su planirali. Mlađu populaciju više interesuje zabava, stariju politika, ekonomija i servisne informacije, a većina vebom surfuje u periodu od 20 časova do ponoći.

Rezultati najnovijeg istraživanja tako potvrđuju da se bliži trenutak kada će internet postati glavni izvor informisanja i u našoj zemlji, kao i da će opstanak tradicionalnih medija dobrim delom zavisiti upravo od toga koliko će uspeti da se prilagode novim uslovima i Web 2.0 tehnologiji. O tome svedoči i podatak da internet već sada kao glavni izvor informisanja koristi 43 odsto populacije starosti od 12 do 29 godina, odnosno generacija kojoj informacione tehnologije ne predstavljaju modni detalj već produžetak čula.

Promene do kojih neminovno dolazi bez sumnje će dodatno opteretiti tradicionalne mediji, koji već sada celokupan ili bar deo svog sadržaja nude i na onlajn izdanjima, ali ključno pitanje glasi kako naplatiti sadržaj koji se tim putem nudi. Ako je to nerešiva enigma i za neuporedivo razvijenije zapadne medije, onda domaćim ne preostaje ništa drugo nego da se nadaju da će period njihove dominacije ipak potrajati što duže.

Istraživanje je metodom telefonskog anketiranja uz pomoć računara (CATI), na reprezentativnom uzorku od 2088 građana Srbije starosti 12 i više godina, sprovela agencija Ipsos Stratedžik marketing u okviru Programa za podršku medijima u Srbiji koje sprovodi Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) preko partnera IREX Serbia. 

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , , , , ,

Send this to a friend