FT: Više pretplata na onlajn izdanje nego na štampano

14. децембра 2012. • Ekonomija medija • by

Septembra ove godine broj pretplatnika na onlajn izdanje Fajnenšel tajmsa po prvi put je premašio 300.000 (tačnije, dostigao je broj od 313.000), što je 17% više nego na početku godine.

Ukupan broj pretplata na ovaj list je 600.000, što znači da je broj čitalaca koji sadržajima ovog britanskog finansijsko-ekonomskog lista pristupaju putem novih generacija smartfona i tablet računara premašio broj pretplatnika na štampano izdanje.

Porast koji beleži Fajnenšel tajms je impresivan, pogotovu u poslednje dve godine, jer se broj čitalaca digitalnog izdanja više nego udvostručio – u julu 2010. ukupan broj čitalaca iznosio je 150.000, a održao se zahvaljujući širenju mobilnih tehnologija.

Globalna prodaja tokom tromesečja koje se završilo 30. septembra pokazuje dinamiku ovog tržišnog sektora: Epl je prodao 26.9 miliona Ajfona, što je porast od 58% u odnosu na isto tromesečje 2011. godine, i 14 miliona Ajpeda (porast od 26%), dok je Samsung prodao 56.3 miliona uređaja, dvostruko više nego Epl. Ukupna prodaja smartfona u trećem tromesečju iznosi 179.7 miliona uređaja, 45.3% više u odnosu na 123.7 miliona uređaja prodatih u istom tromesečju prošle godine.

Popularnost i prodaja smartfona i tablet računara istovremeno predstavlja i priliku i izazov za izdavačku delatnost. S jedne strane, to je prilika da se proširi baza korisnika, ali, sa druge strane, teško je povezati tu uslugu sa prihodima od marketinga. Broj čitalaca onlajn izdanja Fajnenšel tajmsa raste iz godine u godinu, ali taj rast ne prati i rast u prihodima od marketinga. Iako su ukupni prihodi porasli za 7%, slaba karika jeste profitabilnost onlajn i digitalnih komponenti.

Monetizovanje sadržaja kojima se pristupa preko smartfona je najveći izazov ove industrije. Fajnenšel tajms je ostvario svoj prvi bitan cilj: pokazao je da je onlajn pretplata sektor sa potencijalom. Onlajn pretplata na novine – koja deli pretplatnike prema stepenu pristupa, dok je ograničen broj tekstova dostupan besplatno – postaje validan poslovni metod za novine u Velikoj Britaniji i SAD. Reakcije čitalaca na uvođenje sistema naplate su ohrabrujuće, ali je glavna zamerka, što se vidi i iz istorije samog Fajnenšel tajmsa, to što marketinške investicije nedovoljno nagrađuju viši nivo vernosti čitalaca stečen uvođenjem sistema naplate.

Ovaj fenomen prisutan je i u drugim izdavačkim kućama. Najnovija brojka koju je objavio Njujork tajms iznosi 566.000 pretplatnika, uključujući i pretplatnike međunarodnog Herald tribjuna – to je veća publika nego što ima Fajnenšel tajms, ali i dalje ne uspeva da profitira od marketinških prihoda. Od nedavno se piše o predstojećem uvođenju sistema naplate od strane sajta thestar.com, koji je onlajn verzija jednog dnevnog lista iz Toronta. Novi sistem biće uveden istovremeno sa redizajnom sajta. “Prelazak na plaćenu pretplatu mora da bude povezan sa boljim kvalitetom novinarstva”, kaže izdavač Džon Krukšenk. “Cilj je da se stvori osnova za poboljšani multimedijalni doživljaj koji može da zadovolji interese čitalaca, a da istovremeno zadovolji potrebe marketinških investitora.”

U Italiji se i dalje vodi polemika. Koriere dela sera i Republika razmatraju opcije za uvođenje sistema naplate za 2013. U ovom slučaju sadržaj koji je trenutno dostupan morao bi da pretrpi drastične promene da bi se kvalitet koji se obično vezuje za štampano novinarstvo preneo i na onlajn medije. Pristupanje onlajn izdanju italijanskih novina često je naporno zbog reklama koje iskaču i banera koji večito prelaze preko teksta i ometaju čitanje. Da li će ovi problemi biti rešeni uvođenjem naplatnog sistema, ili će to, kao u slučaju Gardijana, biti problem koji treba rešiti bez obzira na uvođenje naplatnog sistema?

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , , , , , ,

Send this to a friend