Finansijski izazovi domaće štampe

31. маја 2012. • Ekonomija medija, Redakcijski menadžment • by

Izdavačka kuća Ringijer Aksel Špringer (Ringier Axel Springer) ostvarila je najbolje finansijske rezultate u toku protekle godine na tržištu štampe u našoj zemlji i jedina je kompanija koja je uz pozitivan završni saldo značajno povećala broj zaposlenih. Politika novine i magazini, Danas i Vreme su pozitivan rezultat platili otpuštanjem zaposlenih, dok su Politika AD, Kompanija Novosti, NINPres poslovali sa gubitkom. 

Finansijski izveštaji medijskih kuća za 2011. godinu pokazuju da su sva izdanja izdavačkog društva Ringijer Aksel Špinger prošlu godinu okončala sa dobitkom od 525 miliona dinara, a broj zaposlenih u ovoj kući je od 2010. godine povećan sa 251 na 313. Posle gubitka od 101,8 miliona dinara u 2010. godini, Politika novine i magazini su protekle godine ostvarila dobit od 13,5 miliona dinara, ali je broj zaposlenih smanjen sa 355 na 342. Kurir je proteklu godinu okončao s dobitkom od 48 miliona dinara (broj zaposlenih porastao sa 134 na 135), dnevni list Danas sa 9,9 miliona dinara (broj zaposlenih smanjen sa 74 na 71), a nedeljnik Vreme sa svega  8.700 dinara (broj zaposlenih smanjen sa 45 na 40).

Najveći minus u prethodnoj godini zabeležila je Politika AD, koja je 2011. godinu okončala sa gubitkom od 202,7 miliona dinara, slede Kompanija Novosti sa 87,8 miliona, nedeljnik NIN sa 15,7 miliona i dnevni list Pres sa devet miliona dinara.

Finansijski izazovi će sasvim izvesno ostati najveća preokupacija štampanih medija i u toku ove godine, a već sada se može uočiti da će jedan od aduta većine medija biti unapređivanje online strategije. Iako mnoga istraživanja pokazuju da dobitak na online izdanju neminovno dovodi do gubitka u štampi, čini se da će potraga za održivim modelom započeti upravo od veba.

Tako se u prethodnih nekoliko meseci većina štampanih medija fokusirala upravo na online izdanja, a najdalje je otišao najtiražniji list u zemlji. Blic je svojim posetiocima omogućio čitanje online izdanja i preko mobilnih telefona  uz pomoć posebne aplikacije za mobilne telefone sa „android“ operativnim sistemom, koja se pokazala veoma uspešno, a nedavno je lansirana i aplikacija za uređaje sa IOS operativnim sistemom, pre svega za „Ajfon“, ali uz mogućnost instaliranja na „Ajped“ i „Ajped tač“. Korisnici ove aplikacije će na portalu ovog lista moći da gledaju foto galerije, video klipove, koriste linkove ka drugim vestima, što znači da će praktično sve mogućnosti koje nudi portal biti dostupne i na mobilnim uređajima. Time je ovaj list potvrdio lidersku poziciju na tržištu domaće štampe kada je reč o upotrebi novih tehnologija, što bi mogla da bude dragocena prednost u budućnost.

Večernje novosti su redizajniranjem online izdanja obezbedile značajno veću posećenost u odnosu na prethodne godine i dospeli na listu deset najposećenijih informativnih sajtova u zemlji, dok je izdavač Akter Media Group pokrenuo novi sajt na kojem su tri Akterova internet izdanja.  Politika je još ranije zaključala deo sadržaja na vebu, a nedeljnik Vreme otvorio arhivu svih brojeva od 2000. do februara 2012. godine u nameri da animira korisnike. Zanimljivo je da je NIN najmanje pažnje posvetio online izdanju, ali je zato redizajnirao izgled štampanog, beležeći gubitak u okviru izdavačke kuće koja je najbolje poslovala u prethodnoj godini.

Kratkoročna finansijska injekcija u vidu novca utrošenog za reklamiranje tokom predizborne kampanje za kratko je popravila bilans domaće štampe, ali će za „plus“ na kraju 2012. biti neophodno mnogo više. Tehnološke inovacije, otpuštanje radnika, redizajn, otvaranje, odnosno zatvaranje na vebu – za sada su najčešći odgovori na finansijske izazove. Svi ti mehanizmi, međutim, ne idu „ruku pod ruku“ sa kvalitetom, a najbolji dokaz predstavlja izveštavanje medija tokom predizborne kampanje.

U situaciji kada „čarobni model“ traže i mnogo razvijeniji mediji na globalnom tržištu, podizanje kvaliteta možda i nije tako „rizično rešenje“. Ako ništa više od toga, bar je mogućnost koja zaslužuje šansu.

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , , , , , , , ,

Send this to a friend