Posustali na putu ka slobodi

30. септембра 2012. • Ekonomija medija, Mediji i događaji, Medijska politika • by

Nema pomaka kada je reč o slobodi medija u regionu, poručuju predstavnici OEBS-a. Budžet će spasavati Javni servis, ističe resorni ministar. Zakoni dobri, ali ih niko ne primenjuje, zaključak je stručnjaka, predstavnika EU i novinara.

Regionalna medijska konferencija u Beogradu u organizaciji OEBS-a bila je prilika da se otvoreno govori o budućnosti medija u Srbiji, da se čuju različiti primeri, a opet slični problemi sa kojima se svi regionalni mediji susreću, ali i da Vlada plasira nove informacije o planu finansiranja medija, pre svega Javnog servisa.

Tokom prve zvanične posete Beogradu, predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović razgovarala je sa predstavnicima Vlade, zatim novinarima, predstavnicima nevladinih organizacija i predstavnicima nadzornih organa u medijima, kako bi  detaljno upoznala sa problemima u ovoj sferi. Uveravanja da će se država povući iz vlasništva u medijima (kako nalaže Medijska strategija) i da su slobodni mediji ključ društva očekivano su data, ipak na realizaciju će, po svemu sudeći morati da se sačeka.

Od ministra kulture Bratislava Petkovića javnost je mogla da čuje da je nova vlada zatekla “katastrofalno” stanje –  sa medijima bez pravog vlasnika, javnim servisom u krizi, kao i spornim državnim vlasništvom u medijima. Ipak, na marginama konferencije, Petkovićeje najavio da će pitanje finansiranja Javnog servisa biti rešeno do proleća tako što će, najverovatnije, morati da se interveniše iz budžeta. Iako je revidiranje Medijske strategije bio jedan od ključnih predloga konferencije, ministar je otišao korak dalje – na pitanje da li je tačno da u kabinetu predsednika postoji grupa ljudi koji rade na određenoj medijskoj strategiji, Petković je rekao da to nije neformalna grupa „već su to predsednikovi savetnici za štampu koji mu pomažu“.

(Ne)upotrebljivi zakoni

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović istakla je da Srbija i zemlje regiona načelno imaju kvalitetno medijsko zakonodavtsvo, ali da se ti zakoni ne sprovode. Kada je reč o slobodi medija, Mijatovićeva nije optimistična – region stagnira. Predstavnica OEBS-a insistira na tome da novinari “vrše pritiske na vlade” i deluju jedinstveno kako bi u ovoj sferi došlo do pomaka. Kao glavne problem Mijatovićeva vidi to što nezavisna regulatorna tela ne funckionišu kako bi trebalo, što je Javni servis finansijski ugrožen čime se podriva njegova nezavisnost i što je istraživačko novinarstvo gotovo zamrlo. Veliki problem je i postojanje monopola u medijskom prostoru što je neraskidivo povezano sa netransparentnim vlasništvom.

Da je državno vlasništvo u medijima jedan od ključnih problema saglasan je i šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer. On se posebno osvrnuo na Medijsku strategiju  i podvukao da sa ovakvim javnim servisaima koji jedva funkcionišu, postojanje regionalnih javnih servisa potpuno je neodrživo. Prema njegovim rečima, politički pritisak na medije nije više toliko očigledan, ali onaj ekonosmki jeste.

Ni region nije pošteđen sličnih problema. Stručnjak za medije  iz Slovenije Sandra Bašić Hrvatin ističe da zakoni nisu problem već njihova primena, a da je Slovenija “zatočena u private interese i paralisana korupcijom”. U Bosni i Hercegovini postoje tri Javna servisa koji zastupaju partikularne interese, predvođeni entitetskom političkom strategijom. Najdalje u rešavanju problema otišla je Hrvatska, što je potvrdila urednica Informaticnog programa Hrvatske televizije Sanja Mikleušević Pavić.

Konferenciji je prisustvovaoiI medijski analitičar sa Kosova Ardian Adifaj koji objašnjava da je posle dolaska UN-a na Kosovo formulisan zakonski okvir, ali da kosovska vlada, iako zvanično nema direktnu kontrolu nad medijima, ima mogućnost manipulacije.

Domaći stručnjaci, predstavnici udruženja novinara bili su veoma pesimistični kada je o medijskoj slici reč –predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović ocenila je da je “najzapadnija vlast koju je Srbija ikad imala dovela do najžešće kontrole nad medijima, do te mere da je, kad su završili taj posao, bilo manje opozicionih i nezavisnih medija nego u vreme Slobodana Miloševića“.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Vukašin Obradović kritikovao je odnos prema medijima, sa posebnim akcentom na, kako ističe, “potpuno skandaloznu činjenicu da u kabinetu predsednika neko bez ičijeg znanja kroji medijsku strategiju”

Print Friendly, PDF & Email

Tags:, , , , , , , ,

Send this to a friend